Ravioli su popularno jelo tradicionalne talijanske kuhinje, vrsta tanke nadjevene tjestenine koja se obično poslužuje u čorbi ili u umaku. Obično su četvrtasti, mada se koriste i drugi oblici – kružni i polukružni.
Iako su police supermarketa prepune raznih vrsta tjestenine, u nastavku donosimo recept za domaće raviole sa špinatom i sirom u umaku od paradajza.
Tijesto
500 g brašna, 5 jaja, 5 žlica maslinova ulja
Nadjev
Malo maslinovog ulja, 200 g baby špinata, 250 g ricotta sira, 1 režanj češnjaka, 150 g tvrdog sira za ribanje, sol i biber, muškatni oraščić, 1 jaje
Umak
3 kašike maslinovog ulja, 2 limenke paradajza, malo koncentrata paradajza, 1 režanj češnjaka, 1 luk, so i biber, malo šećera, svježi bosiljak
Znate li razliku između ruske i francuske salate?
Najbolje marinade za ribu
Priprema
Ovaj talijanski specijalitet se tradicionalno priprema tako da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u gomilu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak ulja. Nemojte dodavati so u tijesto, kasnije ćete ih kuhati u slanoj vodi. Viljuškom ili rukom kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok svi sastojci ne budu homogeno izmiješani. Dobivenu smjesu mijesiti laganim pokretima u mekano i elastično tijesto. Što se dulje mijesiti, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja.
Ostavite pola sata u frižideru zamotano u plastičnu foliju.
U tavi zagrijte malo ulja. Dodajte nekoliko komada narezanog bijelog luka, pa špinat. Poklopite i povremeno miješajte. Kad se špinat sparuši posolite ga i pobiberite, te dodajte muškatni oraščić. Špinat izmiksajte u blenderu, pomiješajte ga sa naribanim sirom, ricotta sirom, jajetom i promiješajte. Nadjev možete staviti u vrećicu za ukrašavanje.
Tijesto prepolovite, razvaljajte prvu polovicu na debljinu dva milimetra. Razvaljano tijesto ponovno prerežite na dvije polovice jer ćete na jednu polovicu stavljati nadjev, a drugom ćete ga preklopiti. Neka razmaci između hrpica sa špinatom budu dva do tri cm. Izrežite raviole nožićem za raviole ili običnim nožem pa rubove utisnite viljuškom.
Nasjeckajte crni i bijeli luk na kockice. Pržite u tavi na maslinovom ulju, dodajte 40 g koncentrata paradajza, malo prepržite i zalijte paradajzom iz limenke. Posolite, pobiberite, dodajte malo šećera i neka se krčka. Na kraju nasjeckajte malo bosiljka.
U ključalu slanu vodu ubacite raviole. Nakon tri minute ravioli su kuhani pa ih odmah umiješajte u umak od paradajza i poslužite s naribanim ribancem.