Crème brûlée, poznat i kao zagorena krema ili Trinity krema, i bukvalno identičan originalnoj crema Katalana, je desert koji se sastoji od bogate kreme od jaja prelivene slojem stvrdnutog karameliziranog šećera.
Krema se kuha na šporetu ili na pari, zatim se posipa šećerom koji se karamelizira u rerni ili brenerom.
Sastojci
350 ml slatkog vrhnja, 1 mahuna vanilije, 85 g šećera, 4 žumanca.
Priprema
Zagrijte slatko vrhnje. Ulijte slatko vrhnje u lonac. Mahunu vanilije prerežite na pola, a zatim izvadite sjemenke. Dodajte mahunu i sjemenke vanilije, te polovinu šećera u lonac sa slatkim vrhnjem. Kuhajte na umjerenoj vatri 5 minuta, ili dok ne provrije. Izvadite mahunu vanilije.
Recept za domaću granolu
Recept za Japanski vjetar
U velikoj posudi umutite žumanca sa preostalim šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Uz stalno miješanje prelijte kipuću kremu preko smjese jaja i šećera. Smjesu ulijte natrag u lonac i kuhajte na jakoj vatri uz snažno miješanje. Kad krema počne kipiti, odmah skinite s vatre i ulijte je u zdjelu.
Podijelite kremu u 6 plitkih zdjelica. Kad se ohlade na sobnoj temperaturi, stavite ih u frižider na najmanje 30 minuta.
U međuvremenu zagrijte rernu s uključenim gornjim grijačem na temperaturu od 175-200°C. Pospite površinu svake posudice smeđim šećerom u debelom sloju, posložite u keramičku posudu, te ih stavite u rernu i pecite dok se šećer ne karamelizira, ali ne duže od 3 minute. Ukoliko koristite brener, karamelizirajte ga brenerom, ali pazite da plamen nije direktno na šećeru kako ne bi izgorio.