Ruska ili francuska salata su neizostavan sastojak prazničnih trpeza, lako se pripremaju, mogu stajati u frižideru, kalorične su i slažu se uz mnoga glavna jela. Ruska salata pravi se jednako kao i francuska, ali uz dodatak mesa, što je i glavni sastojak koji stvara razliku u okusu i teksturi.
Salatu koja se pravi od više vrsta povrća, majoneze, senfa, šunke, jaja i kiselih krastavčića u Srbiji zovu ruska, u Hrvatskoj francuska, a u Estoniji salata od krompira.
Ipak, razlika između ruske i francuske salate jeste ta što se u prvu stavlja na kockice nasjeckano meso (bijelo meso, šunka…), a u drugu idu samo povrće i jaja povezani umakom od majoneze i senfa.
Da biste napravili najoriginalniju rusku salatu trebalo bi da koristite pileće bijelo meso ili meso fazana.
Obje vrste salata su izvedenica od popularne Oliviersalat, koju je još u carskoj Rusiji ozvaničio Lucien Olivier, priznati kuhar francusko belgijskoga porijekla. U 1860 godini u Moskvi je imao restoran “Hermitage“ sa francuskim specijalitetima, među kojima je bila i salata koju su građani Moskve obožavali. Recept za sos je bio poseban i strogo čuvan. Krajem 19 stoljeća jedan ruski kuhar koji je radio u Olivierovom restoranu, iskopirao je recept koji se godinama čuvao i servirao sličnu verziju u drugom restoranu,pod nazivom “Građanska “. Kasnije su postale poznate kao ruska i francuska, a mnogi vrhunski kuhari su još pokušavali odgonetnuti recept pravoga sosa za Olivier, ali nisu uspjeli. Kasnije se ustalilo da francuska ostane uglavnom bez, a ruska sa mesom.
Najbolje marinade za ribu
Znate li pripremiti kuhano vino?
Recept za rusku salatu
Potrebni sastojci:
3-4 kisela krastavca sredne veličine
400 g pilećeg filea ili šunke
500 g mrkve
300 g graška
3 krompira srednje veličine
1 kašika senfa
250 g majoneza (ili više)
3 kuhana jajeta
Mrkvu i krompir ogulite i izrežite na kockice jednake veličine. Stavite u šerpu, zalijte hladnom vodom, posolite i stavite na šporet. Kad voda prokuha sipajte zamrznuti grašak i sve zajedno kuhajte dok povrće ne omekša, ali pazite da se ne prekuha.
Kuhano povrće procijedite kroz veću cjediljku i ostavite da se hladi u njoj dok sav višek vode iscuri.
Dok se povrće hladi, nasjeckajte krastavce, jaja i meso, pa sipajte u veliku posudu u kojoj će salata stajati, dodajte u potpunosti ohlađeno povrće i dobro promiješajte.Na kraju sipajte senf i majonezu i sve izmiješajte da se povrće obloži umakom. Ako vam se salata čini previše suhom dodajte još malo majoneze. Pokrijte plastičnom folijom i stavite na hlađenje.
Povrće možete kuhati i odvojeno ili zajedno, samo ga isjeckajte dok je sirovo da dobijete lijepe kockice.
Umjesto jabuke koja ide u francusku salatu, u rusku se može dodati kruška ili obje voćke.