Orašasti plodovi su važan dio zdrave ishrane, a bez njih nijedna hrana neće biti kompletna i uravnotežena. Nutricionisti savjetuju da ih ne zaboravite redovno jesti, osim ako niste alergični na njih.
Orašasti plodovi sadrže veliku količinu vitamina, minerala i zdravih masti. Pomažu u jačanju imunološkog sistema, poboljšavaju zdravlje kose, noktiju i kože, pa čak i povećavaju nivo hemoglobina. Ali sa čitavim nizom korisnih svojstava, oni su takođe veoma kalorični, stoga morate biti oprezni sa njihovom količinom u ishrani.
Nutricionisti savjetuju da jedete šaku orašastih plodova koji vam stanu na dlan. Ovo je oko 30 grama oraha dnevno. Australijsko dijetetsko udruženje čak savjetuje da nadgledate količinu svake vrste oraha koji jedete. Evo koliko oraha dnevno preporučuju da se pojedu kako bi se postigla maksimalna korist:
30 badema
10 brazilskih oraha
15 indijskih oraščića
20 lješnika
15 makadamskih oraha
15 oraha
30 pistaća
10 cijelih oraha
Mala šaka kikirikija ili mješavina oraha
Orašasti plodovi su super hrana! Krcati su zdravim masnoćama i nutrijentima, poglavito vitaminom E, folnom kiselinom, magnezijem, amino kiselinama, a svi oni igraju ulogu u sprječavanju bolesti srca.
Zbog svog udjela masnoća, izazivaju duži osjećaj sitosti i na taj način mogu pomoći pri gubitku suvišnih kilograma. Poželjno ih je jesti u međuobrocima, s voćem, kako bismo izdržali glad između glavnih obroka i spriječili prejedanje što savjetuju i brojni nutricionisti.
Osim masnoćama, orašasti plodovi obiluju i vlaknima, proteinima te vitaminima i mineralima. Odličan su izvor vitamina E, koji pridonosi kognitivnim sposobnostima te štiti od upala, a obiluju i magnezijem i selenom. Dobra je vijest i ta da su uglavnom siromašni ugljikohidratima, stoga su odličan izbor za sve one koji su na „low carb“ dijeti.
Mogu se osim sirovih, pripremati na razne načine (prženjem, kuhanjem), kao dodatak jelima ili kao jedan od sastojaka gotovih proizvoda. Koriste se i u kozmetičkoj industriji, prerađeni kao ulja ili sastojci mnogobrojnim preparatima.