Stručnjaci savjetuju da prvo pogledate datum proizvodnje, rok trajanja i zemlju iz koje meso dolazi te preporučuju da se kupuje meso iz regije u kojoj živite. Nakon toga slijede izgled mesa, njegova boja, čvrstoća i miris.
Boja, količina vode i prošaranost bijelim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama te je li sigurno za pripremu.
Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, osobito ako je faširano. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvijek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do trgovine prešli kraći put, no osim informacija na pakiranju pazite i na izgled mesa.
Masnoća mesu daje mnogo od njegove arome. Kvalitetno meso moralo bi imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.
Trikovi da vam crveno meso ne bude žilavo
Kako pravilno pohovati meso?
Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne smije biti vode, koja pokazuje da je staro.
Idealna boja ovisi o tome o kojem se mesu radi. Lijepa crvena boja mesa nije dovoljan indikator svježine mesa. Boja ovisi o načinu držanja životinje, vrsti, načinu ishrane i starosti, kao i o izloženosti kisiku, svjetlu i toplini u prodavnici.
Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Ovčetina je kao cigla crvene boje, pri čemu nijanse ovise o uzrastu i uhranjenosti. Svinjsko meso je svijetlocrveno i sadrži mišiće svjetlije i tamnije boje. Ako uočite meso blijede boje, sive, smeđe ili zelene, znači da je pokvareno. Što se tiče masnih dijelova, oni moraju biti bijeli, a ne žuti. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati.
Ako pakovano meso pritisnete prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati. Ako na njemu primjećujete sluz, znači da su se već pojavile bakterije.