Odrastajući uz filmove u kojima veseli mali prijatelji sa porodicama uoči Halloweena bundeve rezbarenjem pretvaraju u lampione, bar jednom smo poželjeli biti dio te tople, pretpraznične atmosfere.
Jesen je godišnje doba koje nas priprema za hladnu zimu i donosi nam predivne boje lišća, voća i povrća, na čijem tronu sjedi kraljica – bundeva ili tikva.
Ako još niste upoznali čari ovog povrća bogatog hranjivim tvarima koje jača cijeli organizam, vrijeme je da to učinite.
Niskokalorična, bogata beta karotenom, vitaminima C, E i K, kalcijem i željezom, vlaknima, pečena, grilovana ili kuhana, tikva je odlična za dječije kašice, krem supe, pire, variva, salatne umake, namaze, nadjeve, pa čak i kolače.
Sjemenke ili košpe tikve jednostavno posolite i stavite u rernu i vaše grickalice bogate proteinima su spremne za omiljeni film.
Od sjemenki se hladnim cijeđenjem dobija ulje koje uravnotežuje hormone, sprječava nastanak i razvoj arteroskleroze, razbija krvne ugruške i naslage na zidovima krvnih sudova.