Mafini su jednostavni kolači, a velika prednost im je što se mogu pripremati u mnogo različitih varijanti, sa različitim vrstama voća i širokim spektrom namirnica, slatkih i slanih…
Brzo se pripremaju za nepozvane goste, mirisni su i tope se u ustima, a mogu ostati mekani i sočni nekoliko dana.
Recept za Semifredo
Brzi recept za cheesecake u čaši
Recept za Milk šnite
Recept za Tiramisu s jagodama
Sastojci
2 jajeta
100 gr šećera
130 gr brašna
50 gr kakaa
2 kašikice praška za pecivo
prstohvat soli
160 gr mlijeka
1 kašikica ekstrakta vanilije
160 gr otopljenog putera
120 gr tamne čokolade, nasjeckane na krupnije komadiće
voće po želji
Da li ste probali hljeb od banane? Evo recepta!
Recept za šljivopitu
Recept za galette
Recept za brzu Crumble poslasticu
Priprema
Dobro umutiti jaja i šećer. Posebno prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. U drugoj zdjelici pomiješati mlijeko i ekstrakt vanilije. Naizmjenično odavati smjesu brašna i mlijeka u smjesu s jajima i miješati dok se sastojci u potpunosti ne spoje u jednoličnu smjesu.
Dodati otopljeni puter i miješati drvenom kašikom dok se ne sjedini sa smjesom. Ubaciti nasjeckanu čokoladu i komadiće voća.
Staviti smjesu u kalupe za mafine u 2/3 kalupa. Peći 25 minuta u rerni zagrijanoj na 180 ° C.
Ostaviti mafine da se ohlade u kalupu. Dekorisati po želji.
Ova količina sastojaka dovoljna je za kalup od 12 mafina.