Da biste postigli odgovarajući teksturu i okus sushi riže, važno je sirova zrna dobro isprati u čistoj vodi nekoliko puta sve dok voda ne postane bistra.
Ne morate biti sushi majstor da biste dobro skuhali rižu za ovo popularno japansko jelo. Dovoljno je slijediti neka osnovna pravila i nabaviti odgovarajuće sastojke.
Uspješan sushi možete napraviti samo s odgovarajućom vrstom riže – sushi rice ili riža za sushi. Riječ je o posebnoj riži kratkog zrna koja ima već postotak škroba od drugih vrsta što joj daje ljepljivu teksturu koja je potrebna u pripremi ovoga jela.
Kako pravilno pohovati meso?
Kako prepoznati pravi med?
Isperite rižu ili je ostavite da se namače u čistoj vodi otprilike 30 minuta prije kuhanja. Ovaj dodatan korak pomoći će vam da omekšate zrna i pripremite ih za termičku obradu.
Rižu kuhajte u vodi u omjeru 1:1.
Rižu možete termički obraditi u specijaliziranom kuhalu za rižu, ili na šporetu u običnom loncu s poklopcem. Odaberite prozirni poklopac koji odgovara veličini lonca u kojem ćete kuhati rižu kako biste vidjeli što se događa i kako para ne bi izlazila iz lonca tokom kuhanja.
U lonac ubacite ispranu rižu i čistu vodu, poklopite lonac i pustite da voda prokuha. Potom smanjite temperaturu na lagano i pustite da se kuha 10 minuta. Nemojte dizati poklopac tokom kuhanja niti miješati rižu.
Nakon 10 minuta, riža je trebala „popiti“ svu tekućinu u loncu. Isključite šporet i ostavite rižu u poklopljenom loncu još 10 minuta. Ne dižite poklopac.
Po isteku ovog vremena začinite kuhanu rižu sa začinjenim rižinim sirćetom te ste spremni za pripremu sushija.