Pohovanje je jedan od čestih načina pripreme mesa, ali ga prethodno morate omekšati i paziti da ne pravite česte greške.
Pohovanje podrazumijeva prženje namirnica (mesa, ribe, povrća, sira, voća pa čak i sladoleda) koje su prethodno panirane – umočene u razmućena jaja i prezlu i/ili brašno. Ovisno o redoslijedu i namirnicama koje se koriste, razlikujemo nekoliko načina.
Savršeno pohovano meso ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost, što ćete postići na slijedeće načine.
Meso izvadite iz frižidera pola sata prije paniranja, te ga obvezno posušite papirnatim ručnikom prije stavljanja u jaje, brašno i prezlu, kako biste spriječili odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruću tavu. Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, ulje će prskati, a korica neće biti sočna.
Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od manjih. Upravo zato trebali biste izbjegavati simultano pohanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istoj tavi i vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav.
Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite batom za meso da bi se meso dobro ispeklo.
Utrljate li malo soli u meso prije paniranja, moguće je da obrok neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u prezlu možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja ili bijeli luk u granulama.
Pečeno meso stavite na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
Recept za Lasagne Bologneze
Recept za pizzu od palente
Recept za Chilli con carne
Najpopularniji načini pohovanja
Vjerojatno najpopularniji je bečki način, kod kojeg se namirnica prvo uvalja u brašno, zatim u razmućeno jaje i na kraju u prezlu.
Kad prezli dodate ribani parmezan, to je milanski način, a ako se prezla izostavi, to je pariški način.
Postoji i japanski način pohovanja, takozvana tempura, a karakterističan je po tome što se omotač ne pravi od nekoliko komponenti, već se namirnice umaču u smjesu nešto rjeđu od one za palačinke – ova metoda odlična je za pohanje namirnica (prvenstveno povrća) nepravilnih oblika.
Smjesa za pohovanje biti začinjena – kao i kod drugih tehnika pripreme hrane, i kod pohovanja je dobro da se svaki korak začini – so je obavezna, a svi drugi začini poželjni.
Osim začina, smjesu možete obogaćivati i drugim dodacima – uz ribani parmezan tipičan za milanski način pripreme, to mogu biti i razne sjemenke, a mrvice možete zamijeniti usitnjenim cornflakesom.