Kolageni su najzastupljeniji proteini u ljudskom organizmu i igraju važnu ulogu u obnovi i zamjeni oštećenog tkiva.
Kolagen igra važnu ulogu u blistavoj koži, sjajnoj kosi i jakim noktima. Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena koji je potreban zbog rasta i zamjene istrošenih tkiva, kao i za zacjeljivanje i obnovu oštećenog i povrijeđenog tkiva. Međutim, s vremenom se postupno smanjuje kapacitet njegove obnove radi procesa starenja, trajnih preopterećenja organizma ili autoimunih bolesti. U mladosti se gubitak kolagena brzo nadopunjava, ali sa godinama postaje sve izraženiji, te se računa da nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5 posto kolagena godišnje.
No, nedostatak kolagena možete nadoknaditi i pravilnom konzumacijom hrane bogate mineralima i vitaminima, a ovih 12 namirnica utiče na njegovu proizvodnju i vraća koži jedrinu, elastičnost i mladost.
Nemasni proteini
Kolagen je najzastupljenija vrsta bjelančevina u tijelu, prvenstveno zadužena za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte.
“Protein koji jedemo razgrađuje se u aminokiseline tokom probave, koje se zatim ponovno skupljaju u kolagen” – ističe Libi Mils, nutricionistica i portparol američke Akademije prehrane i dijetetike. Stoga, napuni svoj tanjir hranom bogatom proteinima s malo masti, kao što su pileća prsa ili ćuretina.
Grašak
Sićušni, ali moćni – to je opis zelenog graška. Samo jedna šoljica graška sadrži gotovo osam grama proteina. Ako ga ne volite jesti samog, možete ga ubaciti u salatu, dodati u supu ili pomiješati sa svježim začinskim biljem kako bi napravili pesto, kojim možete preliti tjesteninu.
Kinoa
Baš poput graška, samo jedna šoljica ovog zrna ima više od osam grama proteina koji podupiru kolagen, a ujedno je bogata i cinkom. Riječ je o mineralu koji pomaže pri transformaciji aminokiselina u kolagen.
Paprika babura
Antioksidativna svojstva vitamina C čine ga esencijalnom komponentom proizvodnje kolagena, a paprike – posebno crvene – odličan su izvor vitamina C. Kolagen pomaže u održavanju hidratacije i elastičnosti kože, što može pomoći u borbi protiv znakova starenja kao što su fine linije ili bore.
Mrkva
Mrkva je osim kolagena sjajan izvor i vitamina A. Stručnjaci preporučuju da je jedete samostalno u salati ili pomiješanu sa slanutkom ( još jednim izvorom proteina).
Junetina
“Kupovina mesa koje ima oštrije rezove, kao što je junetina, dodaće malo više prirodnog kolagena vašoj ishrani” – otkriva nutricionista Marisa Mur.
Ostrige
Bilo da su svježe ili konzervirane, ostrige su bogate bakrom koji je još jedan mineral koji sudjeluje u proizvodnji kolagena.
“Vremenom, možda nećemo proizvoditi kolagen jednako dobro ili u velikim količinama, ili će se on raspadati brže nego prije – pa je važno jesi hranu koja pomaže u njegovoj proizvodnji i može pomoći u smanjenju te degradacije”, dodaje Mils.
Lisnato povrće
Tamno lisnato povrće, uključujući špinat, kelj i blitvu, sadrži vitamine A i C, kao i cink, koji takođe pomažu u proizvodnji kolagena.
Chia sjemenke
Chia sjemenke, iako su male, imaju puno proteina. Koristite ih kao preliv za jogurt ili zdravi desert, pa ih pripremite kao puding ili parfe. A zbog svih svojih blagotvornih dejstava, smatraju ih superhranom.
Marelica
Ovo slatko narandžasto voće bogato je vitaminom A koji je gradivni blok kolagena, pa stoga uživajte u sirovim ili sušenim marelicama.
Slanutak
Ova mahunarka sadrži mnoge komponente koje podržavaju proizvodnju kolagena – kao što su proteini, vitamini C i A, cink i tiamin.
“Tiamin, odnosno B1 je vitamin koji je vrlo važan za proizvodnju kolagena, jer pomaže u razgradnji proteina” – napominje Mils.
Kosti u supi
Kosti i hrskavice životinja poput kokoške ili krave su zlatni rudnik proteina i prirodnog kolagena stoga ih povremeno dodajte u domaću supu, piše stil.kurir.rs.
Photos by Pexels