Srneća leđa su kolač koji dolazi iz austrijske odnosno njemačke kuhinje, gdje je poznat kao Rehrücken.
Peče se u kalupu izduženog oblika, pa izgledom podseća na srneći file, inače gurmansko jelo. U Češkoj ćete ga naći pod nazivom srnci hrbet, a poznat je i kao “sweet venison” ili Saddle of Venison Cake.
Sastojci
Tijesto: 120 g putera, 50 g šećera u prahu, 80 g omekšane čokolade, 6 jaja, 80 g šećera, 150 g mljevenog, neguljenog badema, 60 g prezli
Dodatno: 1 mala teglica marmelade od ribizli ili brusnica
Preliv: 150 g čokoladne glazure, 60 g badema, narezanih na štapiće
Recept za Crème Brûlée
Recept za Japanski vjetar
Recept za Bounty čokoladice
Priprema
Kremasto ulupati puter sa šećerom u prahu, dodati čokoladu, pa dodavati uz miješanje jedno po jedno žumance. Bjelanca čvrsto ulupati sa šećerom, pa dodati u masu. Na kraju umiješati bademe i prezlu.
Formu za srneća leđa/hrbat, dobro podmazati i posuti prezlama. U nju prebaciti tijesto i peći u zagrijanoj rerni na 170*C, oko 45 minuta.
Nakon hlađenja kolač prerezati jednom vodoravno i premazati marmeladom, preklopiti i lagano pritisnuti.
Otopiti glazuru i njome preliti kolač sa svih strana. Zatim po cijelom kolaču zabiti bademe. Nakon što se glazura stisne, kolač se može rezati.