Francuski galette je jedna od najjednostavnijih i najpopularnijih ljetnih poslastica od prhkog tijesta i nadjeva.
Ova rustikalna pita ime je dobila po riječi gale, što u prijevodu znači ravna torta ili kolač, a zbog jednostavnog načina pripreme vrlo je brzo, osim Francuza, osvojila i ostatak svijeta, pa tako postoji mnogo njenih slanih i slatkih varijanti.
Najviše pažnje zahtijeva priprema tijesta, jer iako se može pripremiti i u klasičnoj varijanti bez prirodnog kvasca, s prirodnim kvascem ima puniji okus i bolju teksturu. Tijesto ne treba previše mijesiti, a najvažnije je koristiti hladnu vodu i hladan puter.
Recept za brzu Crumble poslasticu
Zdrave alternative bijelom šećeru
Nadjev
Kada koristite voće poput breskvi ili šljiva, narežite ih na kriške, dok je sitnije bobičasto voće dovoljno oprati, osušiti, dodati začine po želji pa rasporediti po tijestu. Od začina su dobri dodatak limunove korice i ekstrakta vanilije, cimet, bosiljak, menta…
Voće ubacite u zdjelu, pomiješajte sa šećerom i malo brašna kako bi se upio višak sokova i spriječilo nastajanje gnjecavog tijesta, ali i kako bi voće, jednom kada ispusti sokove, poprimilo gustu, sirupastu teksturu.
Kod pripreme slane galette, pazite da povrće nije prevlažno. Ikod slanih varijanti na dno galette možete staviti kremasti sloj kao što je ricotta ili krem sir, svježi kravlji ili kozji sir.
Prije samog pečenja po voću ili povrću možete staviti par kockica putera za bolji okus.
Recept za Tiramisu s jagodama
Recept za Semifredo
Priprema
Prije nego što galette ubacite u rernu, premažite ga slatkim vrhnjem i pospite kristal ili smeđim šećerom. Zahvaljujući slatkom vrhnju poprimit će lijepu boju i sjajnu koricu, a šećer će vam pomoći da postignete zanimljiviju teksturu i bogatije arome.
Koju količinu orašastih plodova trebate unijeti dnevno?
Trik njujorškog kuhara za najukusniju piletinu
Sastojci
Sastojci za tijesto
210 g glatkog brašna, 2 kašike šećera, prstohvat soli, 200 g hladnog putera, 3 do 5 kašika hladne vode
Sastojci za nadjev
500 g jagoda, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 2 žlice gussnela
Dodatno – po potrebi
1 jaje, 2 kašike smeđeg šećera
Recepti za domaći tartar sos
10 trikova kuhara za savršen paradajz sos
Priprema
U posudu stavite brašno, šećer, so i nasjeckajte hladni puter. Dodajte 3 kašike hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju kašiku vode.
Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
Rernu zagrijte na 180°C.
Recept za humus od cvekle
4 veganska recepta sa zelenom lećom
Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1-2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u 3 manja kruga.
Željeni nadjev stavite po tijestu pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette. Preklopite rubove tijesta prema unutra. Jaje razmutite i premažite rubove te dodatno ih pospite smeđim šećerom i listićima badema, ako pravite slatku verziju
Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene.