Tartar umak je omiljeni sos koji ide uz pržena i pohovana jela, ribu ili lignje.
Tartar umak potječe iz Francuske, a datira još iz 19. stoljeća. Osnova su mu majoneza ili aioli umak (pripremom i izgledom nalik na majonezu) uz dodatak grubo sjeckanih kiselih krastavaca. Danas postoje razne verzije pa tartar možete naći bez majoneze, s jogurtom i slično.
U nastavku saznajte kako napraviti fini tartar umak.
Sastojci tartar umaka
Osnovni tartar umak bazira se na domaćoj majonezi ili aioli umaku te kiselim krastavcima i začinima.
U 100 grama kupovnog tartar umaka nalazi se: 211 kalorija, 17 grama masti, 7 mg kolesterola, 667 mg natrija, 68 mg kalija, 4.3 grama šećera, 13 grama ugljikohidrata, 26 mg kalcija, vitamini A, D i C i 1 gram bjelančevina.
Kao što se vidi iz gornjeg popisa, 100 grama tartar umaka sadrži zamjetnu količinu kolesterola, natrija i masti. Stoga tartar umak u svojoj kuhinji možete pripremiti bez majoneze kako bi bio zdraviji.
Kako napraviti tartar umak?
Za osnovu tartar umaka potrebni su sljedeći sastojci: jaja, ulje, sirće, so, biber, češnjak, kiseli krastavci.
Ostale začine možete dodavati po želji, a mnogi kuhari u tartar umak stavljaju još: senf, vlasac, limunov sok, crveni luk, kapare.
Tartar umak nije teško pripremiti, posebno ako kupite već gotovu majonezu. Priprema sosa je brza i jednostavna. Trebat će Vam tek par sastojaka, od kojih većinu već posjedujete u kuhinji. Priprema se većinom sastoji od sjeckanja češnjaka i krastavaca.
Domaći tartar umak podrazumijeva pripremu recepta od početka do kraja. Pripremite ga na bazi domaće majoneze.
Sastojci tartar umaka su:
8 jaja, 50 ml vinskog ili jabučnog sirćeta, 3 kisela krastavca, 2 čena češnjaka, 8 dl ulja, kašikica soli, prstohvat bibera,
malo soka od limuna, vlasac ili peršun po želji.
Fini domaći tartar sos pripremite uz pomoć ovog recepta:
Krastavce narežite na tanke trakice. Češnjak oljuštite i isjeckajte skroz sitno. Jaja skuhajte tvrdo te odvojite žumance i ostavite ih da se ohlade. Ohlađenim žumancima dodajte sirće, so i biber te ih polako miksajte. Dok miksate žumance, polagano usipajte ulje i sok od limuna. Kad je smjesa gotova, ubacite češnjak i kisele krastavce.
U tartar sos možete staviti peršun ili vlasac za dodatan okus i miris. Umak pohranite u frižider te ga poslužite hladnog kad se svi okusi prožmu.
Domaći tartar sos s kaparima i senfom
Tartar umak danas dolazi u mnoštvu verzija i oblika. U ovom receptu se nalaze senf i kapari. Takav tartar sos će imati malo jači i oštriji okus koji mu daje posebnu notu.
Krastavce narežite na trakice, a češnjak očistite i sitno naribajte. U veću posudu stavite majonezu te još dodajte sok od limuna, začine i senf. Zatim u posudu stavite kisele krastavce, češnjak i kapare. Smjesu dobro promiješajte da bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
Tartar umak pohranite u hladnjaku i poslužite kad se ohladi. Naravno, po želji možete dodati svježi nasjeckani peršin ili vlasac.
Tartar umak s jogurtom
Fini tartar umak se može pripremiti i s jogurtom. Jogurt će mu dati finiju i kremastiju teksturu, a možete mu dodati lakše začine kako bi se zadržao okus jogurta.
Takav sos je lagan i osvježavajući, a sastojci su:
pola čaše čvrstog jogurta, 3 – 4 kisela krastavca, 200 ml majoneze, malo limunovog soka, kašikica soli, prstohvat bibera,
2 režnja češnjaka, dodatni začini po želji: vlasac, peršin, kopar…
Tartar sos pripremljen s jogurtom odlično odgovara prženim i pohanim jelima jer umanjuje osjećaj masti.
Tartar umak bez majoneze
Zdravi tartar umak u pravilu ne bi trebao sadržavati puno jaja, odnosno majonezu. U žumancima se nalazi veća količina životinjskog holesterola pa možete napraviti “lažni” tartar bez jaja.
Još uvijek ćete imati isti doživljaj jela uz pripremljeni tartar sos, a takva verzija će biti bolja za vaše krvne žile i srce.
Sastojci potrebni za zdravi tartar su:
1 čaša čvrstog jogurta, 3 -4 kisela krastavca, 2 režnja češnjaka, malo soka od limuna, kašikica soli, prstohvat bibera, 1 kašika senfa, 1 kašika kapara, začini poput peršuna, vlasca, kopra, piše Krenizdravo.hr…