Začini su najbitniji dio svakog jela, a uz ove trikove svjetski kuhari i domaćice širom svijeta pripremaju sočnu piletinu.
Zanimljivu mješavinu začina za piletinu osmislio je John Stage, osnivač poznatog restorana Dinosaur Bar-B-Que u New Yorku.
Pečenje velike porcije piletine jedan je od najjednostavnijih načina pripreme proteina za cijelu sedmicu, a možete je pripremiti uz ove mješavine začina.
Recepti za domaći tartar sos
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pileća prsa bez kože i kostiju natrljajte začinima po želji, a zatim lagano pouljite kako bi se začini bolje primili za meso. Pecite piletinu dok unutrašnjost mesa (provjerite termometrom) ne dostigne temperaturu od 74 stepena, 15 do 20 minuta, ovisno o debljini mesa.
Višak začina pohranite u hermetičke posudice. Ove mješavine začina odlične su i za piletinu s kožom i kostima ili pečenu na roštilju.
10 trikova kuhara za savršen paradajz sos
Dimljena crvena mješavina
Sadrži crvenu papriku, kajensku papriku i šećer za karameliziranu, slatko-pikantnu kombinaciju. U srednje velikoj zdjelici pomiješajte: 2 kašike dimljene crvene paprike, 2 kašike soli, 2 kašike nerafiniranog šećera, 1 kašiku čilija u prahu, 2 ¼ kašikic svježe mljevenog crnog bibera, 1 ½ kašikice luka u granulama, 1/8 kašikice kajenske paprike. Od ove količine dobit ćete otprilike pola šoljice mješavine začina.