Umjesto da kupujete humus, naučite da ga spremite kod kuće. Uz dodatak koji će ga učiniti još zdravijim, dobićete odličan namaz. Ako vaši ukućani ne vole cveklu, ovo je odličan način da njene dragocjene sastojke ipak uvrstite u njihovu redovnu ishranu.
Humus je odličan proteinski namaz, zahvaljujući leblebiji koja ima i do 25 posto bjelančevina u osušenom zrnu.
4 veganska recepta sa zelenom lećom
Ako vas muči celijakija donosimo 2 odlična bezglutenska recepta
Priprema
Potrebno je da skuhate leblebiju, u vodi sa malo dodate sode bikarbone. Kao i kod drugih mahunarki, treba da je potopite u vodu preko noći, jer će se brže skuhati i biti lakše svarljiva. U drugom loncu, skuhajte cveklu.
Na količinu od, otprilike, 2 šolje kuhane leblebije, treba vam 1 srednja cvekla (ali možete staviti i više), 2 kašike tahina (paste os susama), trećina šolje maslinovog ulja i četvrtina šolje limunovog soka. Izmutite kratko u blenderu i posolite po ukusu.
Od dodataka, po ukusu, možete nasjeckati bijelog luka po želji, ali umesto njega i limuna može da se sipa i pasirani paradajz.
Tahin, također, možete da napravite sami tako što ćete dugo miksati susamovo sjeme. Dugim miksanjem izdvojiće se ulje pomoću kojeg se smjesa pretvara u mazivu pastu.