Ova ukusna, povoljna i nutritivno bogata namirnica je odlična za zdravlje, bilo da birate između crne, smeđe, zelene, crvene ili žute leće. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole te saponine koji imaju pozitivan učinak na sveukupno zdravlje, a iako imaju približno sličan nutritivni sastav, prilikom njene kupovine i pripreme treba voditi računa o tome za što je planirate upotrijebiti jer se razlikuju s obzirom na teksturu i okus.
Bogata biljnim proteinima i vlaknima, zelena leća je odlična namirnica u raznim zdravim obrocima.
Ova vrsta leće ima snažan, ljutkast okus i odlično se slaže sa paradajzom, lukom, češnjakom i maslinovim uljem.
Možete je praviti u obliku variva, kao dodatak salatama ili kao namaz. Za razliku od drugih vrsta leće, zelena leća se najduže kuha, otprilike oko 45 minuta.
Kvinoja
Leća je izuzetno zdrava i nutritivno bogata biljka iz porodice mahunarki, a potječe s Bliskog istoka, no jeli su je još i naši preci iz razdoblja neolitika.
Leća je, nakon soje, povrće s najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega predstavlja važnu ulogu u prehrani, naročito u južnoj Aziji. Zelena leća potiče iz francuskog grada Le Puy-en-Velay i originalno nosi naziv francuska zelena leća.
U 100 grama leća sadrži 48 posto proteina i 46 posto vlakana od ukupnih preporučenih dnevnih potreba, zbog čega se preporučuje i u dijetalnoj prehrani, a sadrži i nezasićene masti koje čuvaju srce. Također sadrži značajne količine vitamina i minerala, a odličan je izvor i tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka.
‘Leća ima veće količine folata, koji je potreban trudnicama, izrazito je dobar izvor proteina za osobe koje primjenjuju neki od oblika vegetarijanske prehrane, sadrži veću količinu ugljikohidrata i proteina povoljnih za prehranu sportaša te omogućuje veći unos vlakana.
Predstavljamo vam 4 veganska recepta sa zelenom lećom za zdrave obroke, koje donosi soeursmagazine.com.
Vegani oprez! Ove nutrijente i vitamine možete unijeti samo kroz meso i mliječne proizvode
Salata od zelene leće
Sastojci:
Željena količina zelene leće
Lovorov list
Limeta ili limun
Maslinovo ulje
Luk
Peršun, kopar, korijander i svježi začini po želji
So, biber
Zrna kukuruza
Zrna nara
Priprema:
Natopite leću 1 – 2 sata prije upotrebe. Zatim je skuhajte u vodi sa dodatkom lovorovog lista oko 35 – 45 minuta. Pazite da se ne raskuha i pustite da se ohladi. Luk narežite na kolutove, usitnite svježe začine i ubacite u posudu sa ohlađenom lećom. Začinite po želji i promiješajte. Možete dodati aceto balsamico koji daje fini slatkasti okus nasuprot ljutom luku. Posuti zrnima kukuruza i nara. Servirati.
Zelena leća na pakistanski način
Sastojci:
1 šoljica zelene leće
4 srednja krompira
1 veliki luk
4 režnja češnjaka
1 dl ulja
4 lovorova lista
1 ljuta papričica
2 kašičice đumbira u prahu
2 kašičice slatke paprike u prahu
2 kašičice kurkume
2 kašičice curry-ja
So i biber
Priprema:
Leću skuhajte, krompir ogulite i narežite na kockice i skuhajte odvojeno od leće. Luk i češnjak nasjeckati i propržiti na ulju u loncu. Lovorove listove zapaliti i pustiti da izgore, te ih dodati u lonac. Dodajte sve začine i pržite 1-2 minute. Skuhanu leću i krompir dodajte u lonac i sve dobro promiješajte. Poslužite samo ili uz rižu.
Bulgur
Varivo od zelene leće
Sastojci:
500 g suhe zelene leće
1 poriluk
3 mrkve
Stručak celera
2 lovorova lista
3 režnja češnjaka
Kurkuma
Maslinovo ulje
Priprema:
Namočite leću 2 sata prije upotrebe u hladnoj vodi. Na maslinovom ulju popržite poriluk i mrkvu rezanu na kolutove. Dodati im ocijeđenu leću, ubaciti lovorov list, narezani celer, posoliti, pobiberiti i zaliti leću vodom. Kuhati oko 25 minuta i dodavati vodu po potrebi. Pred kraj kuhanja dodati sjeckani češnjak i pola kašičice kurkume. Ostavite jelo da se zgusne oko pola sata i poslužiti.
Recepti za najbolje supe od povrća za bebe
Supom od mrkve spašeni milioni djece
Supa od leće, limuna i kelja
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 srednji luk nasjeckan
2 velike mrkve nasjeckane
3 režnja češnjaka
1 kašičica mljevenog kumina
½ kašičica mljevenog korijandera i isto toliko bibera
½ kašičice kurkume
2 šoljice zelene leće
8 šoljica povrtnog temeljca
2 šoljice sjeckanog kelja (ili špinata)
1 do 2 limuna
¼ šoljice sjeckanog bilja (peršin, kopar, …)
Morska so
Priprema:
U većoj posudi zagrijte ulje, dodajte luk, mrkvu, malo soli i propržite. Dodajte češnjak, kumin, korijander, biber i kurkumu i kratko propržite. Dodajte leću i povrtni temeljac, začinite i kada provrije, smanjite temperaturu, te kuhajte dok leća ne omekša, 35 do 40 minuta. Zatim dodajte kelj (špinat) i nepokriveno kuhajte još 5 minuta. Maknite lonac i dodajte sok od pola limuna i svježe začinsko bilje. Za bolji okus, pri posluživanju ubacite nekoliko kriški limuna.