Jednostavan kremasti kolač idealan je za sve ljubitelje pudinga, a umjesto vanilije i čokolade možete kombinovati druge pudinge po svom ukusu.
Sastojci:
Sastojci za biskvit
6 jaja
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika glatkog brašna
5 kašika kakao praha
1 prašak za pecivo
1,5 dl ulja
1,5 dl mlijeka
Sastojci za žutu kremu
9 dl mlijeka
6 kašika šećera
2 pudinga od vanilije
150 g putera
Sastojci za smeđu kremu
8 dl mlijeka
6 kašika šećera
2 pudinga od čokolade
100 g putera
Priprema:
Priprema biskvita
Rernu upalite da se grije na 180C.
Tepsiju srednje veličine namastite ili obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelance od žumanaca. Žumance izmiksajte sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasti, zatim im dodajte ulje i mlijeko, izmiksajte, pa dodajte prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo. Posebno izmiksajte bjelance u čvrsti snijeg. Dodajte ih prvoj smjesi, lagano ih umiješajte pomoću špatule ili drvene kuhače. Nemojte predugo i prenaglo miješati.
Smjesu za biksvit izlijte u tepsiju, lagano poravnajte i stavite peći oko 20 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha.
Vrući pečeni biskvit izbodite drškom od kuhače i napravite puno rupa u koje će krema kasnije ući.
Priprema žute kreme
7 dl mlijeka zakuhajte sa šećerom. Puding pomiješajte s preostala 2 dl mlijeka i ostavite sa strane. U zakuhano mlijeko dodajte razmućeni puding, miješajte dok se ne zgusne, odnosno dok se puding ne skuha. U vrući skuhani puding dodajte puter. Maknite s vatre i miješajte dok se puter ne otopi.
Vruće prelijte preko biskvita, poravnajte, pa zatim pripremite smeđu kremu.
Priprema smeđe kreme
6 dl mlijeka zakuhajte sa šećerom. Puding pomiješajte s preostala 2 dl mlijeka i ostavite sa strane. U zakuhano mlijeko dodajte razmućeni puding, miješajte dok se ne zgusne, odnosno dok se puding ne skuha. U vrući skuhani puding dodajte puter. Maknite s vatre i miješajte dok se puter ne otopi.
Vruće prelijte preko žute kreme, poravnajte i stavite kolač na hlađenje. Ukrasite po želji.
Izvor: Domaćica.com.hr.