Da li ste jedna od onih koje rado piju kravlje mlijeko ili ipak mlijeko pijete samo povremeno i nerado?
Zasigurno ste se više puta upitale da li je konzumiranje kravljeg mlijeka dobro i korisno za vas i vašu bebu tokom dojenja. Novo istraživanje istraživača sa Sveučilišta Chalmers Technology, Švedska, u objavljenog u naučnom časopisu Nutrients otkrilo je da pijenje kravljeg mlijeka tokom dojenja može smanjiti rizik vašeg djeteta od razvoja alergija na hranu.
Anketirano je više od 500 švedskih mama dojilja i njihovih prehrambenih navika i imaju li njihove bebe alergije u starosti od godinu dana.
Istraživači su otkrili da su mame ‘zdravih’ jednogodišnjaka tokom dojenja popile više kravljeg mlijeka od mama koje su imale alergične jednogodišnjake.
“Iako je povezanost jasna, ne tvrdimo da bi pijenje kravljeg mlijeka bilo opći lijek za alergije na hranu.” rekla je prva autorica studije Mia Stråvik s Odjela za nauku o hrani na Tehnološkom sveučilištu Chalmers. Iako postoji puno čimbenika koji stoje iza djetetovog rizika od alergije na hranu, uključujući genetiku, gospođa Stråvik kaže da mogu postojati načini na koje roditelji mogu uticati na alergije na hranu svoje djece. “Prehrana je faktor u kojem roditelji sami mogu imati direktan uticaj. Danas je prilično često da mlade žene izbjegavaju piti mlijeko, dijelom zbog prevladavajućih trendova i zabrinutosti, od kojih su neke povezane s mitovima o prehrani. ”
Ističe da je alergija na proteine mlijeka neuobičajena kod odraslih, pa većina žena može sama konzumirati mlijeko i mliječne proizvode bez problema. Netolerancija na laktozu je nešto sasvim drugo, kada tijelo ne može razgraditi mliječne šećere. I u ovom slučaju tijelo podnosi mliječne proizvode bez laktoze.
Prema profesorici Ann-Sofie Sandberg, supervizoru Mie Stråvik, jedno od mogućih objašnjenja može biti da mlijeko u majčinoj prehrani sadrži tvari koje potiču zrelost imunološkog sustava. “U djetetovom ranom razvoju postoji vremenski okvir u kojem je stimulacija imunološkog sistema neophodna da bi dijete razvilo toleranciju na različitu hranu.”
Prema nečemu što se naziva higijenskom hipotezom, rani kontakt s različitim mikroorganizmima može funkcionirati kao poticaj za imunološki sistem djeteta, objašnjava ona.
Zanimljivo je da je studija također otkrila da su bebe dojilja koje su jele puno voća i bobičastog voća na četveromjesečnom mjerenju u većoj mjeri imale ekcem. No istraživači kažu da je potrebno više istraživanja prije nego što se išta može zaključiti u vezi s ovom vezom.
Istraživači trenutno provode naknadnu studiju, proučavajući zdravlje djece u dobi od četiri godine.
Izvor priče:
Materijal preuzet sa Tehnološko sveučilište Chalmers.
Napomena:
Sadržaj je uređivan zbog stila i duljine teksta.
Chalmers University of Technology. “Drinking milk while breastfeeding may reduce the child’s food allergy risk.” ScienceDaily. ScienceDaily, 21 December 2020.