Paradajz je od davnina poznata namirnica, zastupljena u svakodnevnoj ishrani. Potiče iz Južne i Srednje Amerike, a u Evropu je stigao prvi put u Španiju i postao osnovni sastojak mediteranske kuhinje.
Posjeduje snažno dejstvo na mnoge bolesti, a odličan je i kao preventiva jer sadrži dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čovjeko zdravlje u pitanju, posvećuje se kuhanom paradajzu i soku napravljenom od njega.
Bogat je vitaminima B, C i E, a takođe se može pohvaliti sa velikom količinom željeza, bakra, mangana i kalijuma, a odličan je za poboljšanje vida, krvne slike….
Napitak od paradajza
Sastojci su poznati po svom djelovanju i ljekovitim svojstvima a kada se koriste zajedno čine čuda za upalu sinusa /upalu uha, prehlade, kašalj i grlobolje. Djeluje brzo i čak može riješiti i blagu upalu grla (bez antibiotika).
RECEPT:
2 šoljice soka od paradajza ili dvije šalice svježe miksanog paradajza
2-3 režnja češnjaka (zgnječite ga pod oštricom noža ili štapnim mikserom)
2 supene kašike soka od limuna
Ljuti umak ili ljuti feferoni, čili papričice svježe li sušene (onoliko ljuto koliko možete podnjeti)
Sastojke umiješajte i zagrijte u šerpi. Neka provije nekoliko minuta. Možete i udisti pare dok zagrijavate jer i one blagotvorno djeluju. Pijuckajte polako. Treba piti uvijek toplo pa ako ne popijete sve odjednom podgrijte po potrebi.
Vegani oprez! Ove nutrijente i vitamine možete unijeti samo kroz meso i mliječne proizvode
Ove namirnice povoljno utiču na rad crijeva
Ako nemate sve sastojke možete koristiti zamjenske. Koristite ono što imate na raspolaganju. Ovdje su neke zamjene koje ne djeluju tako dobro ili brzo ali će ipak pomoći.
Izvorni sastojak – zamjena:
Sok od paradajza – pelati paradajza, pasirani paradajz, koncentrat od paradajza razrijeđen vodom
Češnjak – češnjak u maslinovom ulju , dehidrirani češnjak , sol sa češnjakom
Limunov sok – svježi limun, sok limete, sok od narandže
Ljuti umak – svježa ljuta paprika, ljuta crvena paprika ili ako baš ništa drugo nemate može i biber
Kapsaicin (koj se nalazi u ljutim paprikama) djeluje umirujuće na želudac. Osim toga umanjuje osjećaj boli pa je dobar kod bolne upale grla, a također je jedan od glavnih sastojaka koji se koriste u biljnim receptima za gljivične infekcije, kao što je Candida, a koja je usko povezana sa velikom brojem fizičkih problema koje imamo uključujući i alergije.
Pijte ga i samo zato što ima dobar okus pa vjerojatno niti nećete dobiti infekciju.
Photos by Pexels