Jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje je Begova čorba, gusta čorba od korjenastog povrća u kojoj se kuha pileće meso, a kojoj bamija, daje specifični okus.
Sastojci:
250 g kokošijeg mesa, 100 g mrkve, 50 g peršunovog korijena i lista, 50 g korijena celera, 50 g brašna, 50 g putera, 15 g bamije, 1 žumance, 50 g slatkog vrhnja, so, biber, vegeta, limunov sok
Jednostavan recept za krem supu od tikve
Supom od mrkve spašeni milioni djece
Priprema:
Meso oprati i kuhati sa korjenastim povrćem i začinima. Kada je kuhano, procijediti i odvojiti od kostiju, pa iskidati na male komadiće (iskidati po nitima, ne na kockice). Isjeckati mrkvu, celer i peršun.
U šerpu staviti puter, lagano ga istopiti i napraviti svijetlu zapršku sa brašnom. Zatim zaliti supom u kojoj se kuhalo kokošije meso i povrće. Kuhati oko 15-ak minuta.
Procijediti i dodati meso i povrće, sve zajedno prokuhati, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.
Nakon toga dodati skuhanu bamiju, koju smo kuhali sa limunovim sokom. Zatim je pomiješati sa žumancem i slatkim vrhnjem. Na kraju dodati još malo limunovog soka i mljevenog bibera.