Stalno slušamo koliko je zeleno povrće dobro za naše zdravlje, a stručnjaci smatraju da bi konzumiranje mnogo zelenog povrća moglo smanjiti upalu i crvenilo na koži.
Poboljšanje kvaliteta kože možete dobiti ako napravite nekoliko jednostavnih promjena u načinu života, poput unosa dovoljno vitamina i smanjenja stresa.
Također, konzumiranjem velikih količina zelenog povrća možete smanjiti upalu i crvenilo, pa dermatolozi preporučuju ljudima da povećate konzumaciju zelenog povrća poput brokolija i špinata za bolji izgled kože.
Biljke s kojima možete očistiti pluća
Vratite elastičnost koži sa 12 namirnica bogatih kolagenom
Ako jedete pravu količinu zelenog povrća, možete biti sigurni da ćete dobiti sav potrebni hlorofil. Povrće je važno jer biljni antioksidansi mogu smanjiti upalu i crvenilo.
Antioksidanti mogu pomoći koži da se brže popravi, što može smanjiti crvenilo ili otekline na licu, ali i ublažiti ožiljke od akni.
Zbog svojih ljekovitih svojstava, povrće uklopljeno u dobro uravnoteženu prehranu moglo bi izbijeliti ožiljke od akni zahvaljujući hlorofilu.
Uvođenjem sezonske lisnate salate u svakodnevne obroke barem jednom dnevno, osiguravamo svom organizmu čitav niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam “čiste” od toksičnih tvari (djeluju detoksificirajuće). S pravom su “naši stari” te namirnice smatrali – hranom koja liječi.
10 vrsta povrća, voća i bilja koje se isplati posaditi u bašti
Salata, radič, maslačak skrivaju u sebi iznenađujuće moćne ljekovite osobine. Ta posebna svojstva nadmašuju “jednostavne” dijetološke karakteristike predstavljene zastupljenošću proteina, ugljikohidrata, masti i vode u samoj namirnici.
Nedostatak vitamina K narušava zdravlje kostiju
Poput svog povrća, tako i lisnato povrće posjeduje značajnu količinu vitamina, minerala i elemenata u tragovima (oligoelemenata). Međutim, osim toga takvo povrće izvrsno je opskrbljeno posebnim spojevima koji su odgovorni za boju (pigmenti – klorofili, ksantofili i karoteni) i blago gorak okus povrća (bioflavonidi). Te tvari u našem organizmu imaju značajnu ulogu bioregulatora, a o njihovoj prisutnosti u tijelu ovisi i sposobnost organizma da se obrani od raznih infektivnih čimbenika.
Nadalje, takvo povrće bogato je solima kalija, glavnog staničnog iona (kationa) odgovornog između ostalog za zdravlje mišića, živčevlja i srca. Lisnato povrće koje rabimo najčešće u obliku salate obogaćuje naša jela nekim vitaminima B-skupine (B1, B2, PP) i toliko važnim vitaminom C.
Radič, maslačak i ostalo “gorko” povrće potiču rad jetre i bubrega organa odgovornih za “čišćenje” organizma, a i sami sadrže aktivne tvari (pojedine organske kiseline i enzime) koje same vežu na sebe otrovne spojeve i na taj način omogućuju njihovo lakše izlučivanje iz tijela.
Važno je naglasiti da konzumiranjem lisnatih sezonskih salata olakšavamo našem organizmu lakše svladavanje eventualnih poteškoća povezanih sa promjenama godišnjih doba. U prvom redu misli se na psihofizički umor, probavne poteškoće (česte opstipacije), nesanicu i estetske probleme s kožom.