Jedna od tajni savršenih jela od tjestenine, ali i brojnih drugih, upravo je domaći sos od paradajza, ali i ako ste osuđeni na skromni tetrapak ili tubu, uz par trikova sos od paradajza dobit će finu aromu i ukus.
Iako se domaći sos od paradajza ne može mjeriti s kupovnim, iskoristite trikove profesionalaca za jelo puno ukusa.
Propržite povrće
Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i celer, pa ih propržite prije dodavanja sosa od paradajza. Odličan je dodatak i bijeli luk.
Ključ je u primamljivoj aromi povrća koja će jelu pružiti domaći ukus.
Paradajzom u borbi protiv upale sinusa i uha, prehlade, kašlja, gripe…
Dodajte meso
Bilo da imate kobasice ili mljeveno meso, iskoristite ih za sos od pardajza, kako bi bio ukusniji. Ispecite meso u tavi i odlijte višak ulja kako sos ne bi bio mastan, pa dodajte paradajz u tubi ili tetrapaku i ostavite da se krčka miješajući.
Prstohvat začina
Timijan, origano, bosiljak ili čili vaši su prijatelji kad je riječ o pretvaranju običnih jela u primamljive specijalitete. Možete se poigrati i kurkumom, koja daje blago egzotičnu, ali toplu notu, kao i muškatnim oraščićem. Ne budite široke ruke prilikom dodavanja začina, kako bi sos ipak ostao jestiv.
Temeljac
Ako imate mesni ili bujon od povrća u zamrzivaču, iskoristite ga kao dodatak sosu od paradajza. Ostavite da se krčka dovoljno dugo kako bi se višak vode redukovao. Za produbljivanje ukusa poslužiće i malo soja sosa ili miso paste.
Deglaziranje
Bilo da vam je baza sosa pečeno povrće ili meso, nemojte baciti tavu u sudoper pre nego što iskoristite zapečeni sloj pun ukusa i arome koji je ostao na dnu tave. Oslobodite ga tako što ćete uliti malo vina ili bujona u tavu, a zatim miješati dok se ne rastope i na kraju uliti sos od paradajza.
Kašičica šećera
Šećer će lijepo zaokružiti kiseline kupovnog sosa od paradajza i istaknuti prirodnu slatkoću paradajza. Budite štedljivi s dodavanjem šećera, a ako pretjerate, može pomoći malo sirćeta, vina, limunovog soka ili neke druge kiseline, ali i malo soli.
Krčkanje
Ako imate vremena, ostavite sos neka se krčka. Čak i 20 minuta čini razliku između sosa koji ste samo podgrijali u tavi, piše Stil.kurir.rs.
Sačuvajte vodu
Poslužujete li sos s rižom ili tjesteninom, sačuvajte koju kašiku vode od kuhanja za sos.
Voda sa škrobom pomoći će da se arome i ukus sosa lijepo uravnoteže.
Vodič za odabir najbolje hrane u prodavnici
Dodajte mlijeko
Malo mlijeka ili pavlake za kuhanje koji se dodaju u sos od paradajza neposredno prije posluživanja, također doprinose finom ukusu. Kašičica rikota, kremastog sira, maskarponea ili nezaslađene pavlake za šlag odličan su dodatak koji daje punoću ukusu.
Kockica putera
Neposredno prije posluživanja u sos od paradajza ubacite malo puteraa, kako biste dobili svilenkastu teksturu i zaokruženi ukus, a tako ćete i omekšati kiseline.