Proljeće je kalendarski počelo, a uskoro će u našim parkovima i okolnoj prirodi procvjetati maslačak, žuti cvijet čija su ljekovita svojstva višestruka, ali nedovoljno iskorištena.
Maslačak ima diuretska svojstva, čisti jetru, pomaže kod alergija, smanjuje holesterol…
Maslačak je trajna zeljasta biljka čiji je korijen blago razgranat pod zemljom. Na površini izbijaju listovi koji su nazubljeni. Cvijetna drška kod maslačka je šuplja, a cvjetovi su jarko žute boje. Nakon sazrijevanja cvjetovi daju lagano, specifično sjeme bijele boje. Iako maslačak raste na svim zemljištima, najviše mu odgovaraju vlažne livade. Može se naći na travnjacima i livadama, po pustim i napuštenim mjestima kao i pored puteva.
Sadrži mnoštvo ljekovitih materija, mnogo kalijuma, eterično ulje, inulin, vitamin C i željezo. Maslačak je najlakše ubrati tako što ćete ispod korijena zavući nož i na taj način izvući cijelu biljku sa korijenom, jer su svi dijelovi ove samonikle biljke ljekoviti.
Koja su ljekovita svojstva maslačka?
Maslačak je veoma djelotvoran kod raznih oboljenja. Popravlja krvnu sliku, čisti organizam, ublažava reumu, pomaže kod ekcema. Takođe liječi jetru i pomaže lučenje žuči i kombinuje se za plućne bolesti. Koristi se na više načina bilo da ga spravljate za jelo, kao med ili kao tinkturu. I što je najvažnije, svaki dio ove biljke je jestiv a pri tom i ljekovit.
Lišće maslačka
Lišće maslačka se koristi kao salata i jednostavno je za pripremu. Po sadržaju vitamina premašuje špinat i paradajz. Možete ga kombinovati uz krompir i kuhana jaja. Ima diuretska svojstva, čisti jetru, smanjuje holesterol. Sadrži više karotena od mrkve i predstavlja fantastičan izvor različitih minerala i vitamina.
Stabljike maslačka
Stabljke ove biljke pročišćavaju krv i regulišu metabolizam. U narodnoj medicini se koriste protiv dijabetesa kao i za uklanjanje bradavica, piše Mojedete.info.
Cvjetovi maslačka
Cvjetovi maslačka su idealni za spravljanje sirupa, odnosno meda od maslačka. Sirup dobijen na ovaj način pomaže kod kašlja i jača krv i probavu.
Kada se bere maslačak?
Kada je u pitanju maslačak, važno je znati da se svi dijelovi biljke ne beru u isto vrijeme. Tako se listovi maslačka beru prije nego biljka počne cvjetati. Cvjetovi maslačka se beru u aprilu i maju, dok je korijen najbolje vaditi početkom proljeća ili početkom jeseni.
Ljekovita svojstva korijena maslačka
U korijenu maslačka ima 40% inulina. S obzirom da inulin deluje kao probiotik, on pomaže u uspostavljanju normalne crijevne mikroflore. Takođe prisustvo inulina otežava stvaranje masnoće u organizmu, tako da je čaj od korijena maslačka preporučljiv i za mršavljenje.
Ljekoviti proizvodi maslačka
Kao što smo već rekli, maslačak je veoma ljekovita biljka od koje možete praviti čaj, sok, sirup kao i med. Mada listove maslačka možete jesti i prijesne kao salatu.
U nastavku teksta donosimo provjerene recepte pomoću kojih ćete sami moći da napravite razne proizvode od maslačka.
Čaj od maslačka
Možete da kupite gotov čaj, mada isto tako možete sami izvaditi korijen maslačka, sušiti a potom praviti čaj. Najbolje je da korijen maslačka berete u rano proljeće ili ranu jesen i to tako što ćete zavući nož ispod korijena i izvaditi cijeli korijen. Kada operete korijen i očistite ga od zemlje, dolazi vrijeme sušenja. U zavisnosti od temperature korijen maslačka se može osušiti u periodu od 3 do 14 dana. Nakon toga ga možete nesmetano koristiti još godinu dana i od njega praviti čaj. Ovaj čaj je preporučljiv u borbi protiv anemije kao i protiv upalnih procesa.
Da biste napravili čaj potrebna vam je jedna supena kašika osušenog i isitnjenog korijena maslačka i 2 dl vode. Stavite korijen u vodu a zatim ostavite da vrije 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite još 15 minuta da se prohladi a za to vrijeme će voda pokupiti hranljive sastojke iz korijena. Nakon toga ga procijedite i popijte. Maksimalna doza su 3 šolje u toku dana.
Sok od maslačka
Maslačak se vrlo često koristi za spravljanje svježeg soka. Potrebno je dobro oprati, a zatim samljeti tek ubrane cvjetove i korijen maslačka. Sok koji dobijete najbolje je kombinovati sa mlijekom. Dovoljne su 2 kašičice ovog soka na jednu čašu mlijeka. Ukoliko vam se ne dopada ukus možete zasladiti medom. Ovako napravljen napitak je djelotvoran za ublažavanje stomačnih tegoba kao i za liječenje hemoroida. Da biste dobili očekivan rezultat potrebno je da ovaj napitak konzumirate 20 dana u kontinuitetu, isključivo prije doručka.
Sirup od maslačka
Sirup od maslačka je djelotvoran za poboljšanje imuniteta kao i za pročišćavanje krvnih sudova.
Kako biste sami napravili sirup od maslačka u 2l vode prokuhajte 2 šoljice cvjetova maslačka a zatim procijedite. U to dodajte 1kg meda i sok od 2 limuna.
Ovako dobijenu smesu kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok ne dobijete sirup, a zatim ostavite da se ohladi. Dobro ohlađen sirup čuvajte u staklenoj flaši. Kako biste vidjeli efekat ovog sirupa na cijeli organizam potrebno je da ga uzimate 2 do 3 puta u toku dana.
Med od maslačka
Med od maslačka je veoma dobar za detoksikaciju organizma kao i za smanjenje stresa. Kako biste sami napravili med od maslačka potrebni su vam slijedeći sastojci:
500 cvjetova maslačka
4 veća limuna
1l vode
5kg šećera
Dobro oprane cvjetove maslačka stavite u veću posudu a zatim prelijte sa jednim litrom hladne vode. Limun isjecite na kriške i potopite ga u vodu zajedno sa cvjetovima. Ostavite da odstoji 24 sata a nakon toga cvjetove maslačka dobro izgnječite a zatim procijedite. Tečnost koju dobijete cijeđenjem lagano zagrijavajte i postepeno dodajte šećer. Kako biste dobili željeni med, potrebno je da lagano i neprestano miješate dok ne dostigne određenu gustinu.
Ulje od maslačka
Ulje od maslačka je veoma djelotvorno kada su u pitanju reumatski bolovi. U par jednostavnih koraka možete ga sami napraviti. U manju teglu stavite cvjetove maslačka okvirno do polovine tegle. Zatim dodajte kvalitetno ulje preko cvjetova, ali tako da tegla bude puna do vrha. Nakon toga pomiješajte ovu smjesu kako bi izašli mjehurići.
Teglu prekrijte gazom koju ćete pričvrstiti gumicom i ostavite na toplom i sunčanom mjestu oko 15 dana. Nakon toga ga procijedite a dobijeno ulje stavite u tamnu staklenu bočicu. Ovako dobijeno ulje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu i koristite po potrebi.