Postoji mnogo ukusnih, a zdravih začina koje možemo dodati u čaj, kavu ili kakao kako bi im poboljšali okus i istovremeno, što je još važnije, pojačali zagrijavanje našeg tijela.
Riječ je o biljkama koje mnogi koriste u svojoj prehrani, bilo kao začin, bilo kao prirodni zdravi dodatak u kafi ili čaju. Sadrže supstance koje poboljšavaju probavu i potiču tjelesne stanice na proizvodnju energije; što je posebno važno za sve one koji prakticiraju neku od dijeta kako bi izbjegli jo-jo efekt.
Donosimo neke od začina i dodataka koji se mogu koristiti u borbi protiv prehlada i bakterija.
Đumbir
Uzgaja se već više od 3000 godina u Aziji. Indijska kuhinja je posebno poznata po velikom korištenju začina. Đumbir možete kupiti svjež ili sušen, u komadu ili narezanog na šnitice.
Đumbir ima pozitivan učinak na probavu i cirkulaciju, a njegova sposobnost zagrijavanja tijela je izuzetna. Idealan je u čaju (umjesto limuna), kafi ili čaši toplog crnog vina. Također ga možete dodati u mesna jela, kao i riblja te deserte. Posjeduje izrazita antiupalna svojstva.
Klinčić
Klinčići su sušeni pupoljci zimzelenog stabla koje raste samo u tropskoj klimi u priobalnom području, npr. u Maleziji, Indoneziji i Tanzaniji. Klinčići su prenijeti u Evropu putem Mediteranske kuhinje. Kao dodatak čaju ili kavi, probudit će i izazvati naše osjete; savršeno će nadopuniti juhu od cvekle, kao i mesna jela (npr. pečenu šunku). Posjeduju antiseptička i analgetska svojstva, te vam stoga mogu pomoći brzo povratiti snagu nakon prehlade ili gripe.
Cimet
Cimet, koji se upotrebljava kao prašak, zapravo je mirisna kora s Cejlona. Što je svijetlije boje, kvaliteta je veća. Tradicionalno se koristi u narodnoj medicini kao lijek kod prehlade i opšte slabosti organizma. Njegova aroma sama po sebi je dovoljna da zagrije tijelo. Dodajte ga u čaj, toplo vino ili pivo, voćna pića, umaku od jabuka te, naravno, raznim pečenim jelima; premda pri kuhanju gubi svoja iscjeljujuća svojstva.
Med
Med dodan mlijeku, čaju ili kakau je idealan napitak poznat po pomoći svima onima koje uporno muči hladnoća. Posjeduje antiupalna i regenerativna svojstva i moć čišćenja organizma.
Med može potaknuti umni razvoj djeteta, te podići otpornost organizma kod odraslih osoba. Treba pripaziti na to da ga se ne bi smjelo dodavati u vruće napitke, jer tada gubi većinu svojih svojstava. Najveća temperatura koju podnosi iznosi oko 60 Celzijevih stupnjeva.


Cardamom on wooden background
Kardamom
Kardamom karakterizira njegova intenzivna pikantna aroma. Izvrstan je u: mlijeku, kafi, čokoladi, sirevima i desertima. Cijeni se također i zbog svojih ljekovitih svojstava: npr. pri liječenju prehlade jer posjeduje antivirusna svojstva te može osnažiti tijelo. Ublažuje kašalj te ubrzava proces ozdravljenja pri liječenju bronhitisa. Dodatno, pomaže kod loše probave, osvježava dah, sprečava širenje virusa te također jača tijelo.
Narandžina kora
Aroma narandžine kore relaksira tijelo te nam može pomoći da lakše usnemo kad su noći hladne. Izvrsno prija u čaju ili toplom vinu. Također je dobra u kolačima, medenjacima te špagetima Bolonjeze. Aroma narandžine kore u kući ublažava glavobolju, a flavonoidi koje sadrži posjeduju antiupalna i antibakterijska svojstva.
Čili paprike
Idealne su kao dodatak jelima u hladnim danima. Njihova zagrijavajuća svojstva su vrlo dobro poznata svakom ko je bar jednom pretjerao s čilijem! Mogu se dodati u bilo koju vrstu mesa.
Iznenađujuće, ali također se može dodati i u vruću čokoladu. Čili paprike se koriste kod sinusnih infekcija, kao sredstvo za umirivanje mukozne membrane te za čišćenje dišnih puteva.
Vanilija
Aroma vanilije je najbolja među svim aromama. Profinjen miris svježe vanilijine pulpe nalazi se u mahuni. Mahuna se mora razrezati po dužini, te se onda iz nje sastruže srž. Savršena je u: kafi, čaju (kao vanilin šećer), sirevima, palačinkama i kolačima. Koristi se kao liker ili sirup kod groznice ili probavnih problema.
Sok od maline
Vrlo je dobar u čajevima ili pudingu. Jedan je od najučinkovitijih i najzdravijih lijekova za prehladu. Ulje maline posjeduje zagrijavajuća svojstva. Sadrži salicilnu kiselinu koja stimulira znojenje.