Crijevna viroza ili gastroenteritis je vrlo česta infekcija, koja je obično popraćena proljevom i grčevima u trbuhu. Proljev je način na koji se tijelo oslobađa od mikroba i najčešće traje od tri do sedam dana. Proljev je često pražnjenje rijetke ili vodenaste stolice koje odstupa od normalnog ritma pražnjenja crijeva djeteta.
Može se pojaviti uz groznicu, mučninu, povraćanje, grčeve, dehidraciju pa čak i osip. Neki od najčešćih razloga zbog kojih djeca dobiju proljev su: infekcija virusima poput rotavirusa, bakterijama poput salmonele i, rijetko, parazitima poput giardije.
Evo što je potrebno učiniti ako dijete ima proljev:
Nemojte prekidati dojenje, vodu (prokuhati pa ohladiti) treba davati s hranom koja sadrži sol te pripremati vodenastu hranu poput kašica i juha.
Otopine soli za rehidraciju treba davati i nakon korekcije dehidracije sve do prestanka proljeva, čime se skraćuje trajanje proljeva. U slučaju povraćanja treba prekinuti davanje tekućine na 10 minuta i zatim nastaviti, ali sporije.
Šta ako je dijete premršavo?
Kako se boriti sa povišenom temperaturom kod djece?
Nastavite češće dojiti da spriječite neuhranjenost i dehidraciju. Podoji se skraćuju samo kod djece koja povraćaju.
Djetetu starijem od šest mjeseci uz mlijeko dajte žitarice, povrće, meso, ribu, hranu koja sadrži kalij (banane, rajčica, sokovi od svježeg voća). Hrana mora biti dobro skuhana, ispasirana, samljevena, svakom obroku treba dodati 5-10 ml biljnog ulja. Djetetu treba dati hrane koliko želi, ponuditi mu je najmanje svaka 3-4 sata.
Kako bi se oštećena sluznica crijeva oporavila, potreban je unos hrane. Obroci trebaju biti manji nego uobičajeno i nešto učestaliji. Hrana i piće ne bi trebali sadržavati koncentrirane šećere – stoga slatku hranu i napitke ne treba davati.
Može se davati voće koje nije slatko (jabuka, banana), kuhano povrće i meso (juhe, variva) uz dodatak maslinova ulja, žitarice (kruh) i mliječni proizvodi (svježi sir, jogurt, kefir, kiselo mlijeko, putar). Prženu, masnu i začinjenu hranu ne treba davati. Dojenčad koja su isključivo na majčinu mlijeku ili nadomjesnom mliječnom pripravku (formuli) nastavljaju s uobičajenim režimom hranjenja”.
Najčešće se koriste bakterijski probiotici iz skupine Laktobacila i kvasnica (Saharomices bulardi). Kod akutnih proljeva ovi mikroorganizmi pospješuju prirodne procese prevladavanja uzročnika proljeva, piše e-zdravlje.ba.