Bolest masne jetre ima dva oblika, jedan pogađa ljude koji pretjerano konzumiraju alkohol, dok se drugi javlja i kod ljudi koji ne piju, ali hranom gomilaju masnoće u jetri, ugrožavajući njene funkcije.
Crveno meso može povećati rizik od nealkoholne bolesti masne jetre, navodi studija objavljena u žurnalu “Klinička ishrana”. Istraživanje je obuhvatilo podatke čak 78.000 žena prikupljene tokom dvije decenijee. Utvrđeno je da su one žene koje su jele meso samo jednom sedmično imale mnogo manji rizik za ovu bolest. Žene koje su jele crveno meso više puta sedmično, ili čak svakog dana, bile su u daleko većem riziku od bolesti masne jetre.
Nutricionisti i doktori upozoravaju i da nije svejedno u kom obliku konzumirate meso. Svježe meso nosi manji rizik od obrađenog poput suhomesnatih prerađevina. U njima se nalazi niz sastojaka koji oslabljuju imunitet i podižu rizik od hroničnih oboljenja.
Nutricionisti savjetuju da se jede više biljnih proteina, manje rafinisanih ugljenih hidrata i da se meso tretira kao kolač – da se jede samo s vremena na vreme”.
Nealkoholna bolest masne jetre najčešće ne daje nikakve simptome dok nije uznapredovala, pa ako ste zabrinuti konsultujte se sa doktorom. Signali za upozorenje su hronična iscrpljenost i bol u gornjem desnom dijelu abdomena.
Pravilno izaberite odjeću za bolje zdravlje
Zdravlje muškarca: Nekoliko savjeta kako sačuvati plodnost
Očistite jetru od toksina
Jetra je veoma važan organ, jer utiče na zdravlje cijelog organizma filtrirajući krv i uklanjajući štetne toksine iz organizma. Istovremeno učestvuje u varenju i proizvodnji određenih enzima, zato je neophodno voditi računa o njenom zdravlju.
Održavanje zdravlje ovog organa se najbolje radi određenim namirnicama koje imaju moć da je prečiste i pomognu u izbacivanju nakupljenih toksina. Od davnina je poznat napitak od crne rotkve. Nastao je u Rusiji a koristi se više od 100 godina. Evo kako se priprema:
Rotkvu izrendajte, pomiješajte sa smeđim šećerom i medom i ostavite da stoji dok ne pusti sok. Pijte tokom dana, po 1 čašu prije obroka. Ovaj napitak će podstaći izbacivanje nakupljenih toksina, a najčešće se koristi kod poremećaja rada žučne kese.
Zbog velikog sadržaja proteina, ugljikohidrata, masti, celuloze i mnogobrojnih minerala smatra se namirnicom koja zauzima visoko mjesto u piramidi ishrane.
Hrana koja može pogoršati bolesti jetre: Alkohol, konzervirana hrana, masna i pržena jela, hrana s roštilja.
Hrana koja može ublažiti bolesti jetre: Artičoka, maslačak, peršun, mrkva, cvekla.
Za sve bolesti jetre vrijede sljedeće preporuke:
Najviše kalorija trebalo bi potjecati iz ugljikohidrata, kojima su bogate žitarice, voće, povrće i med. Preporučeni izvor bjelančevina su: nemasno meso, posni svježi sir, obrano mlijeko, jaja i riba. Količinu masti potrebno je maksimalno reducirati (40-60 grama dnevno), a najbolje je koristiti biljne masnoće (maslinovo ulje).
Povrće i voće se može jesti sirovo ili kuhano. Salata se priprema s par kapi maslinovog ulja i limunovim sokom. Hranu solite umjereno, a u slučaju pojave edema i nagomilavanja tekućine u trbušnoj šupljini (ascites) provodi se neslana dijeta.
Nije preporučljivo pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja, prženje i prelijevanje jela grijanom, kuhanom ili prženom masnoćom. Hranu bi trebalo uzimati u češćim, manjim obrocima.
Pušenje se ne preporučuje. Alkohol je strogo zabranjen.
Ako se pojave proljev i grčeviti bolovi držati se uputa za akutnu upalu jetre.