Ako ste ljubitelj kremastih kolača, krempite su idealan izbor za vas. Krempita ili kremšnita je vrsta prhkog kolača prisutnog u kuhinjama Srednje i Jugoistočne Evrope u različitim varijacijama u pripremi, ukrašavanju ili posluživanju.
Sastojci
Lisnato tijesto, 5 jaja. 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 1 prašak pudinga od vanilije, 1 litar mlijeka.
Recept za tri leće
Recept za kuglof
Priprema
Dva dijela lisnatog tijesta razvaljajte na dimenzije pleha, pa ga izbodite viljuškom i složite na pleh namazan uljem. Pecite oko 10 minuta na 220 C. Ponovite postupak i sa drugom korom, pa pečeno tijesto ostavite da se hladi.
Odvojite bjelanca od žumanaca i bjelance istucite u čvrsti snijeg. Žumance izmješajte mikserom sa šećerom, brašnom i praškom za puding od vanilije te dodajte decilitar mlijeka da smjesa bude homogenija.
Zagrijte preostalo mlijeko sa malo arome vanilije i u vruće dodajte pripremljenu smjesu od žumanaca te kuhajte uz neprestano mješanje dok ne postane gusto. Kad se smjesa gotova skinite je s vatre i u vruće dodajte bjelance i dobro ručno izmješajte.
Smjesu odmah prelijte na donju koru lisnatoga, poklopite s gornjom i ostavite da se hlade. Ohlađene krempite pospite šećerom i izrežite na kocke.