Zob je jako hranjiva žitarica vrlo neutralnog okusa pa se može uvesti u prehranu prvih kašica za vašu bebu, a može se koristiti u mnogim ukusnim receptima za cijelu porodicu.
Zob (lat. Avena sativa) je cjelovita žitarica koja se uglavnom uzgaja u Sjevernoj Americi i Evropi. Vrlo je dobar izvor vlakana, posebno beta glukana, a bogata je i vitaminima, mineralima i antioksidansima. Cjelovita zob sadrži skoro 11% vlakana i to uglavnom topivih, u ovom slučaju beta glukan. Uz topiva vlakna, zob sadrži i ona netopiva – lignin, celulozu i hemicelulozu. Zbog visokog udjela topivih vlakana konzumacija zobi pogoduje povećanom osjećaju sitosti i smanjenju apetita.
Zob možemo konzumirati u puno oblika, od zobenih pahuljica – krupnijih ili fino mljevenih, sve do finog brašna ili mlijeka od zobi.
Vegani oprez! Ove nutrijente i vitamine možete unijeti samo kroz meso i mliječne proizvode
Pitate se šta je soja lecitin i zašto se koristi u svemu?
Zob je jedna od omiljenih žitarica, koja sadrži i visoko vrijedne proteine, a zna se i da je zob sjajna pomoć našeg probavnog sistema. Ovo je poželjna namirnica svake zdrave kuhinje, koja će ojačati organizam vaše djece, a kod odraslih sniziti nivo holesterola i šećera u krvi. Zob pomaže i u radu štitnjače i pojačava naš imunološki sistem.
Vratite elastičnost koži sa 12 namirnica bogatih kolagenom
Posljednjih godina značajno se povećala učestalost dijabetesa tipa 2, koji karakteriše neadekvatna regulacija glukoze u krvi, obično kao rezultat smanjene osjetljivosti na hormon inzulin. Beta glukani, topiva vlakna zobi, pokazali su se korisni za kontrolu glukoze u krvi. Otkriveno je da čak i male količine beta glukana iz zobi imaju pozitivan učinak na razinu glukoze i inzulina nakon konzumacije obroka bogatih ugljikohidratima. U studiji u osoba s dijabetesom tipa 2 i ozbiljnom inzulinskom rezistencijom, četverosedmična prehrambena intervencija zobenom kašom rezultirala je smanjenjem doze inzulina za 40% potrebnom za stabilizaciju razine šećera u krvi.