Kako osnovno pravilo vrijedi za odrasle, tako vrijedi i za mališane…a to je da u vrijeme vrućih ljetnih dana gubimo više tekućine radi pojačanog znojenja, pa je dovoljan unos tečnosti vrlo bitan u ljetnoj prehrani.
Ljeti imamo obilje sezonskih namirnica, pa pripremamo raznovrsna jela od voća ili povrća, šarenih boja i oblika, dovoljno lagana da zasite a istovremeno ne opterećuju organizam.
Ljetna prehrana bi trebala uključivati dovoljan unos vitamina i minerala koji su bitni za kožu zbog veće izloženosti suncu, pa su povrtne i voćne salate i supe idealne za ovo godišnje doba.
10 trikova kuhara za savršen paradajz sos
Tako na primjer vitamin A koji se nalazi u koži i osigurava njenu vlažnost i elastičnost možemo naći u mrkvi, brokuli, rajčicama, zelenoj salati, breskvama i marelicama.
Neka vaši mališani uživaju u obilju namirnica koje su dostupne u ljetno vrijeme, te unesite samo zdraviju varijantu već ukusnih jela. Umjesto gaziranih sokova, pripremite im prirodne svježe i domaće sokove ili ledeni čaj od domaćeg bilja.
Umjesto čipsa i smokija, ponudite im zdjelu orašastih plodova koji ujedno pomažu u razvoju moždanih funkcija. Kada im pripremate sendvič za plažu, napravite ga od integralnog brašna s prirodnim sastojcima te povrćem koje voli. Svakako radije pripremite lagane salate umjesto prženih i masnih jela.
Umjesto sladoleda, pripremite im zaleđeni jogurt – zdraviju verziju koja jednako osvježavajuća i razveseljava.
Tečnost
Prvi korak u suočavanju s ljetnim vrućinama trebao bi biti konzumiranje veće količine vode. Nastojte izbjegavati umjetne kupovne sokove, pogotovo gazirane jer sadrže tvari koje će dodatno opterećivati organizam.
Jedino prirodna voda sadrži elemente prijeko potrebne ljudskom tijelu kako bi moglo normalno funkcionisati. Prilikom velikih vrućina voda čuva tijelo od dehidracije, rashlađuje organizam i čini kožu vlažnom. Pri nedostatku vode mišići gube snagu, pada krvni pritisak, krv gubi cirkulaciju te se javlja osjećaj umora, pa je čista izvorska voda najbolje rješenje kada vaši mališani ožedne.
Vrijeme je za prirodne sokove
Donosimo vam 5 recepata za smoothije
Hrana
Nadalje, poslužite se trikom raspodjele namirnica na one koje hlade i unesite u dječiji jelovnik namirnice za koje stručnjaci kažu da imaju ulogu hlađenja organizma poput suncokretovog ulja, mrkve, svježih krastavaca, celera, salate, tikvica, leblebija, leće (osim crvene), basmati riže, jabuke, banane, kokosa, datula, smokvi, lubenice….
Za vrijeme ljetnih vrućina nemojte izbjegavati ugljikohidrate, kao što su krompir ili tjestenina, jer će oni dati dovoljno snage i energije vašem djetetu, ali ih rasporedite u manjim obrocima.
Vjerovatno najpopularnije voće tijekom ljetnih dana je sigurno lubenica, koji djeci možete servirati u zabavnim oblicima, kao sok ili hladnu supu. Sastoji se 90 % od vode, ali zasićuje, bez obzira na vrlo mali broj kalorija. U ovom osvježavajućem voću nalazimo vitamine A, B i C, minerale poput cinka i mangana, te vlakna i karotene. Ima antioksidativno djelovanje, pa je dobra i za zdravlje djece. Ujedno poništava djelovanje štetnih ultraljubičastih zraka.
Popularno ljetno voće su i smokve, koje izvrsno pašu uz jaja, grožđe ili tanko narezan pršut, tako da ih možete servirati na tanjuru uz ove namirnice kao ukusan doručak ili međuobrok. Jedna od osnovnih karakteristika ovog rajskog voća je visok udio magnezija.
Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji je vrlo bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga i nervnog sistema, a kako svježe smokve sadrže do 80% vode i 60% prirodnog šećera, osigurat će da mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije, tako da možemo reći da je smokva i dobar prirodni stimulans.
Breskve su također vrlo popularne u ljetno vrijeme zahvaljujući visokoj koncentraciji niacina, a u kombinaciji s magnezijom, selenom i cinkom mogu u vrlo kratko vrijeme smiriti nemir i razdražljivost.
Paradajzom u borbi protiv upale sinusa i uha, prehlade, kašlja, gripe…
Namirnice za bolji miris tijela
Općenito bi bilo dobro dati pažnju voću i povrću narančaste boje (mrkva, dinja i marelica) koje sadrži betakaroten, tvar koja se pretvara u vitamin A i štiti kožu prilikom izlaganja UV zrakama.
Svježe povrće je najbolje koristiti za salate i kao dodatak sendvičima, samo birajte ono bogato vodom kao što su: zelena salata, tikvice, paradajz i paprika, kako bi organizam dobio mnogo tekućine i što lakše probavio unesenu hranu.
Među omiljenim povrćem kod mališana svakako je paradajz koji je danas u prehrani jedna od najčešće korištenih namirnica. Njegova prepoznatljiva crvena boja je vjerojatno donijela popularnost pizzi, pa zatim svim ostalim jelima kao što su supa od paradajzae, tjestenina s umakom od paradajza i slično…
Napravite djeci omiljeno jelo pizzu ili popularnu pogaču Focacciu s cherry rajčicom koju će cijelo dječje društvo “smazati” u trenu.
Ono što je karakteristično za paradajz i čini ga odličnom namirnicom za konzumiranje u ljetnim danima je upravo crvena boja za što je zaslužan likopen s antikancerogenim i antioksidativnim svojstvima. On služi za zaštitu biljke od prejakog djelovanja sunca i zaštitu ljudskog organizma od slobodnih radikala, te ostalih štetnih tvari.
I na kraju, iznenadite svoje mališane zdravom slasticom te im umjesto sladoleda servirajte zamrznuti jogurt koji će rashladiti visoke temperature bolje od sladoleda.
Jogurt sadrži manje šećera i lagan je za probavu, zbog toga je odlična hrana za ljeto! Koristite samo onaj s niskim nivoom masnoće i visokim udjelom bjelančevina. Jogurt također daje dozu probiotika, korisnih bakterija koje pomažu boljoj probavi. Kombinirajte ga sa hladnim voćem za duplu dozu osvježenja, piše wishmama.hr.