Cimet rolice su mekani kolač od kojeg će vam cijela kuća mirisati.
Sastojci
Tijesto
90 ml toplog mlijeka, 2¼ kašikice suhog kvasca, 50 g šećera, 1jaje, 1žumanjak, 60 ml rastopljenog maslaca, 380 g glatkog brašna, ¾ žličice soli
Nadjev
150 g smeđeg šećera, 1 kašika + 1½ kašikice mljevenog cimeta, 55 g putera, sobne temperature
Preliv
110 g krem sira, 40 g putera, sobne temperature, 80 g šećera u prahu, ½ kašikice ekstrakta vanilije
Jeste li probali cimet dijetu?
Ovo su najbolji prirodni laksativi
Priprema
Toplo mlijeko stavite u zdjelu pa dodajte kvasac, šećer, jaje, žumance i otopljeni puter. Pjenjačom miješajte dok se sastojci ne sjedine. Špatulom ili drvenom kašikom umiješajte brašno i so. Miješajte dok se tijesto ne počne formirati.
Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite otprilike 8 do 10 minuta.
Ostavite da tijesto naraste, pa ga prebacite u dobro nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udupla.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na dimenzije pravokutnika.
U manjoj posudi pomiješajte šećer i cimet. Ravnomjerno rasporedite omekšali puter po tijestu, a po njemu pospite mješavinu šećera i cimeta. Prstima utrljajte smeđi šećer u puter.
Tijesto zarolajte od šire strane, a rubove tijesta dobro zatvorite. Nožem ili koncem izrežite rolice na debljinu od 3 cm.
Cimet rolice prebacite u nauljeni okrugli kalup, prekrijte folijom i ostavite na toplom 45 minuta da narastu.
Rernu zagrijte na 175 stepeni. Pecite 20 do 25 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Ostavite da se ohlade dok pripremate nadjev.
U zdjelu srednje veličine stavite krem sir, puter, šećer i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijte glatku smjesu. Premažite po cimet rolicama i odmah poslužite.