Američki i britanski naučnici dokazali su da djeca čije su majke jele ribu nekoliko puta sedmično, u većini slučajeva ostvaruju bolje rezultate na testovima mentalnih i socijalnih sposobnosti.
Istraživanje je objavljeno u uglednom medicinskom časopisu The Lancet.
Naučnici su slali testove na adrese 11.875 trudnica u Bristolu, u Engleskoj, koje su sudjelovale u Avon longitudinalnoj studiji roditelja i djece (ALSPAC – Avon Longitudinal Study of Parents and Children). Termini poroda trudnica bili su između aprila 1991. i decembra 1992. godine.
Majkama su postavljana pitanja u vezi njihove prehrane tokom trudnoće i o mentalnom i socijalnom razvoju njihove djece do 8. godine.
Istraživači su zabilježili da je “kod djece majki koje su jele male količine morske ribe vjerojatnija pojava neuro-razvojnih rezultata ispod optimalnog, nego kod djece čije su majke jele više ribe.
Analizom modela multiple regresije istraživači su promatrali odnos razvojnih, bihejvioralnih i spoznajnih rezultata djece i konzumacije ribe i ostalih plodova mora u trudnoći.
Konzumacija ribe je bila podijeljena u tri kategorije: ne konzumira ribu, konzumira malo ribe (do 340g sedmično) i konzumira više od 340 g ribe sedmično.
Analiza je uzela u obzir i eliminirala 28 drugih fatora koji su mogli imati uticaj na analizu, kao što su socijalne nepogodnosti ili prehrambene navike.
Rezultati su pokazali da je tamo gdje su majke konzumirale manje od 340 g ribe sedmično puno veća vjerojatnoća da će njihova djeca biti uključena u donjih 25% verbalnog koeficijenta inteligencije (IQ) u dobi od 8 godina, i imat će rezultate slabije od prosječnih na razvojnim i socijalno-bihejvioralnim testovima. To se upoređivalo s djecom čije majke su jele više od 340 g ribe sedmično.
Trudnice, pripazite na količinu kafe koju pijete!
Sedam načina da se riješite mučnine u trudnoći
Istraživanje je vodio dr. Joseph Hibbeln sa US National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism. On kaže da “za djetetov razvoj, pri konzumiranju 340 g ribe sedmično, korisnost hranjivih tvari je puno veća od rizika”.
Sedmičnih 340 g (otprilike tri obroka) je najviše morske hrane što se preporučuje trudnici u SAD-u, s obzirom na rizike povezane s toksičnim elementima kao što je živa. Ovo je preporuka američke Uprave za hranu i lijekove (Food and Drug Administration FDA) i Agencije za zaštitu okoliša SAD-a (Environmental Protection Administration EPA).
EPA i FDA znaju za rezultate istraživanja i kažu da neće mijenjati svoje preporuke. Istraživači ističu da su imali probleme s pronalaskom velike grupe Amerikanki koje jedu ribu nekoliko puta sedmično i zato su koristili i engleske podatke.
Razlog može biti visoka razina omega 3 masnih kiselina u morskoj hrani. Ove masne kiseline smatraju se značajnim za neurološki razvoj u trudnoći i ranom djetinjstvu.
Omega 3 masne kiseline prisutne su i u drugoj hrani kao što su sjemenke konoplje, chia sjemenke, laneno sjeme, orasi, kivi i jaja kokoši čije prehrana uključuje biljke i insekte.
Izvor: Roda.hr.