Profiterol, kremšnite ili chou à la krema je punjena kuglica francuskog choux tijesta s tipično slatkim i vlažnim punjenjem šlaga, kreme, slastičarske kreme ili sladoleda. Krofne mogu biti obične ili ukrašene čokoladnom glazurom, karamelom ili šećerom u prahu.
Osnovu ovog deserta čini mekano tijesto i obično je punjeno nekim filom. Kod nas je najčešće pravi fil od vanilije, šlaga ili sladoleda.
Šveđani boje svojih Princes krofni usklađuju po praznicima, pa su tako krofne žute za Uskrs, crvene za Božić i bijele za vjenčanja. Također svake treće nedjelje u septembru obilježava se Nedjelja krofni.
Tijesto: 3 dl vode, 14 dag putera, 18 dag brašna, 6 jaja, malo praška za pecivo
Krema: 500 ml mlijeka, 4 kašike šećera, 1 jaje, 1 vanilin šećer, 8 dag brašna, 15 dag putera, 200 ml vrhnja za šlag
Recept za medenjake
Recept za šnenokle
Priprema: Stavite 3 dl vode da prokuha i dodajte 14 dag utera, pa prokuhajte 3 minute. Zatim dodajte u to 18 dag brašna i dobro promiješajte. Kuhajte dok se smjesa ne počne odvajati od posude. Prelijte u plastičnu posudu, pustite da se ohladi i u ohlađeno dodajte jedno po jedno jaje. Sve miksajte i na kraju dodajte malo praška za pecivo.
Od gotove smjese grabite male loptice te ih polažite na lim pomoću malih kašika za kafu na udaljenosti minimalno 1 veličine. Pecite na 170 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni 30 minuta i ni u kom slučaju ne otvarajte rernu. Ostavite pečene Princes krofne da se ohlade i za to vrijeme napravite kremu.
U pola litre mlijeka ukuhajte šećer i jaje, dodajte 8 dag brašna i vanilin šećer. Nakon što se krema ohladi, u nju dodajte 15 dag izmiksanog putera. Napravite čvrst šlag od 200 ml vrhnja za šlag. Punite pečene krofne žutom kremom, pa šlagom i na kraju ih poklopite. Možete ih posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnim preljevom.