Još od 80-ih godina prošlog stoljeća u popularnim kuharicama možete naći recept za tijesto koje u frižideru može stajati do 7 dana, a od kojeg možete napraviti šta god poželite.
Ovo tijesto se čuva u plastičnoj kesi, a može da naraste toliko da izađe iz nje, pa ako se to dogodi prepolovite tijesto i prebacite jedan dio u drugu kesu.
Sa ovim trikom nije potrebno da svakodnevno čekate da tijesto naraste – dovoljno je otvoriti vrata frižidera i prema inspiraciji uzeti tijesto za picu, kiflice, krofne…
Neke kuharice savjetuju da nakon što izvadite tijesto iz frižidera ostane deset minuta na sobnoj temperaturi. Ruke prethodno nauljite jer je tijesto ljepljivo. Tokom razvijanja tijesta radnu površinu pospite brašnom.
Ako planirate od testa da pravite slatka peciva, so slobodno zamijenite šećerom.
Sastojci:
500 g glatkog brašna, 500 g oštrog brašna, 4 dl mlijeka, 1 kvasac, 1 jogurt, 2 jajeta, 1 dl ulja, 1 prašak za pecivo, 2-3 kašikice soli.
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac, pa ostavite da se aktivira. Na radnu ploču stavite malo brašna pomiješanog sa praškom za pecivo, pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Prema potrebi dodajte još brašna ili mlijeka tako da tijesto ostane mekano.
Unutrašnjost čiste plastične kese dobro nauljite, pa stavite tijesto u nju, istisnite višak zraka, zavežite i stavite u frižider. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.