Da li ste se ikada pitali šta se tačno događa s vašim tijelom kada svakodnevno jedete čokoladu?
Istraživači iz cijelog svijeta otkrili su da čokolada donosi niz blagodati, ali postoje i neki nedostaci vezani za ovu slatku kraljicu.
Smanjen krvni pritisak
Čokolada sadrži hemikalije zvane flavonoidi, koje se nalaze u kakau, a koje mogu smanjiti krvni pritisak osobe, što pogoduje onima kojima prijeti razvoj hipertenzije.
Za snižavanje pritiska je dovoljno svakog dana unijeti 30 kalorija tamne čokolade, jer što je veća količina kakaa u čokoladi, to je zdravija zbog više flavonoida.
Ipak, svakodnevno jedenje čokolade ne može zamijeniti zdravu prehranu i plan vježbanja.
Prevencija upala
Da biste se borili protiv klica, prirodni odgovor vašeg imunološkog sistema je upala. Loša vijest je da dugotrajna, hronična upala nije dobra stvar, jer može oštetiti ćelije što dalje može voditi do problema poput dijabetesa, artritisa, pa čak i karcinoma.
Utvrđeno je da crna čokolada sadrži hemikalije sa protuupalnim svojstvima koja mogu pomoći, jer se aktivnost gena koji su odgovorni za regulaciju našeg imunološkog sistema povećava nakon redovne konzumacije tamne čokolade.
Zaštita kože od sunca
Konzumacija tamne čokolade udvostručuje zaštitu od sunca. Nakon tri mjeseca jedenja poslastice s visokim nivoom flavanola, količina UV zraka zbog kojih koža obično gori, mora se udvostručiti da bi na vas uticala.
Također, povećanim protokom krvi koji pružaju njene hemikalije, ova poslastica povećava gustoću i hidrataciju kože, dajući ljuskavoj koži mnogo mlađi izgled.
Poboljšanje pamćenja
Istraživači su otkrili da su u roku od 30 minuta od jedenja tamne čokolade sudionici iskusili “povećanje gama frekvencije u glavnom dijelu mozga”, što je pojačalo proces pamćenja i protoka novih informacija, što je trajalo satima nakon konzumacije, piše thelist.
Pomoć u vježbanju
Ako volite svakodnevno jesti tamnu čokoladu umjereno, ne morate se osjećati krivim, jer nakon toga možete duže učinkovito vježbati.
Bioflavonoid epikatehin koji se nalazi u zrnu kakaa, povećava proizvodnju azotnog oksida, koji pomaže u očuvanju kiseonika kroz teške treninge.
Antidepresiv
Istraživanja pokazuju da ljudi koji svaki dan jedu tamnu čokoladu pokazuju najmanji rizik od simptoma depresije, a za njom navodno žudi polovina depresivnih ljudi.
Sreću možemo proširiti i na svoju djecu prije nego što se i rode. Jedno istraživanje objavljeno u Early Human Development pokazalo je da su trudnice koje su jele čokoladu svaki dan u trudnoći prijavljivale bebe koje su se više smješkale i smijale.
Antioksidansi zdravi za srce
Konzumacija tamne čokolade svaki dan može smanjiti rizik od srčanog udara za 39 posto, kako izvještava Women’s Health, a tamna čokolada sadrži više antioksidansa – koji pomažu u pumpanju krvi do srca od borovnica i acai bobica. Zapravo, tamna čokolada sadrži pet puta veću količinu flavonoida od jabuke!
Ipak, nemojte misliti da je ovo izgovor da izbjegavate voće i povrće birajući čokoladu kao zdravu hranu, jer ona i dalje sadrži puno kalorija, zasićenih masti i šećer.
Smanjen stres
Svakodnevna konzumacija čokolade smanjuje nivo hormona kortizola, koji je odgovoran za podsticanje stresa. Ovi hormoni mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Dnevni unos 40 grama tamne ili mliječne čokolade je učinkovit način za smanjenje percepcije stresa kod žena.
Slabost kostiju
Nažalost, postoje neki nedostaci ako svakodnevno jedete čokoladu, a jedan od njih je zdravlje vaših kostiju.
Do manje čvrstoće i niže gustine kostiju potencijalno vode kakao puter, šećer i razne hemikalije koje se nalaze u čokoladama sa manjim sadržajem kakaa.
Žgaravica
Iako čokolada može biti dobra na mnogo načina, druga hemikalija koja se nalazi u ovoj slatkoj poslastici, nazvana metilksantin, opušta mišiće između želuca i jednjaka. To omogućava želučanoj kiselini izlazak u jednjak i vodi do žgaravice.
Debljanje
Umjerenost je neophodna kod ovog slatkog zadovoljstva, jer je čokolada koncentrirani izvor kalorija i ako je unesete previše, to može dovesti do debljanja.
Stručnjaci predlažu odabir čokolade koja sadrži 85 posto kakaa kako biste iskoristili sve blagodati koje čokolada može pružiti.
Kamenje u bubrezima
Razvoj bubrežnih kamenaca jedan je od nedostataka svakodnevnog odabira čokolade, jer sadrži i hemikaliju koja se naziva oksalat. Kada se previše oksalata kombinuje s kalcijumom u bubrezima, oni stvaraju velike mase poput kamena koje mogu uzrokovati bol. Za one koji pate od hroničnih kamenaca u bubrezima, stručnjaci, nažalost, preporučuju potpuno izbacivanje čokolade.
Međutim, ako ne možete bez nje, najbolji način da je jedete uz hranu ili piće bogato kalcijumom, jer se tako kalcijum i oksalat povezuju u želucu prije nego što krenu prema bubrezima gdje bi se pretvorili u bolne kamence.
Pospanost
Čokolada vam može poboljšati raspoloženje, ali vas može i uspavati. Iako sadrži kofein, tamna čokolada sadrži serotonin koji vam pomaže da se opustite.
Za one koji žele odgoditi pospanost, mliječna čokolada je poslastica koju biste trebali jesti, jer ne sadrži serotonin.
Photos by Lisa Fotios, Polina Tankilevitch – Pexels