Patlidžan je povrće koje ima nizak udio ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima minimalno kalorija. Upravo zbog toga je efikasna namirnica u regulaciji tjelesne težine.
Bogat je vlaknima zbog čega osoba dobiva osjećaj sitosti, a klorogenična kiselina koja je prisutna u plodu može doprinijeti smanjenju masnih naslaga.
Kako je još vrijeme kada se može roštiljati, mi vam donosimo odličan recept Ljepote i zdravlja za marinirani patlidžan na roštilju.
Recept
Sastojci:
- 4 srednje velika patlidžana
- so
- maslinovo ulje za premazivanje ploški patlidžana
- sok od 1 limuna
- mljeveni biber
- 5 čehna bijelog luka
- 2 kašičice majčine dušice
- 100 ml maslinovog ulja
Priprema:
Patlidžane narežite na ploške debljine otprilike 1 cm, posolite ih i pustite da odstoje 30-ak minuta da puste vodu. Potom ih operite, osušite papirnim salvetama i s jedne strane namažite ih uljem. Namazanu stranu stavite na rešetku roštilja i na umjerenoj vatri pecite pet minuta.
Ploške i odozgo namažite uljem, okrenite i pecite i s druge strane. Sok od limuna izmiješajte sa solju, biberom, protisnutim bijelim lukom, majčinom dušicom i maslinovim uljem.
Ostavite pečeni patlidžan da se ohladi. Zatim ga slažite u staklenku s poklopcem prelivajući ga pripremljenom marinadom. Posudu zatvorite i ostavite neko vrijeme u frižideru. Pečene patlidžane poslužite uz prepečeni hljeb.
Preuzeto sa: radiosarajevo.ba