Prednosti crnog čaja i priprema
Iako možda niste svjesni toga, sigurno ste osjetili blagotvoran učinak crnog čaja već od prvog gutljaja.
Crni čaj je vrsta koja se na zapadu najviše konzumira. Kod se nas naziva još i indijskim čajem. Ovaj ljekoviti čaj štiti vaše srce, tako što snižava LDL i umanjuje šanse za kardiovaskularne bolesti.
Crni čaj, isto kao i zeleni, potiče od biljke Camellia Sinensis (čajevac), a zemlje gdje se uglavnom proizvodi su Indija, Kina i Šri Lanka.
Čaj svoju bogatu i snažnu boju dobija obradom. Obrada čaja je, ustvari, ono što pravi razliku između čajeva. Listovi crnog čaja prolaze kroz punu oksidaciju i fermentaciju, što ovom čaju daje tipičnu jaku aromu i okus.
Da bi bolje razumjeli koje koristi se nalaze u listovima čaja, koje na kraju završavaju u šolji vrele vode, potrebno je nešto znati i o njegovoj preradi.
Obrada crnog čaja
Nakon odabira listova, oni se suše na policama više od 18 sati. Izloženi su zraku, da bi se otklonio višak vlage.
Poslije toga, listovi prolaze kroz dva moguća metoda obrade. Oni koji su slomljeni, pocijepani, uvijeni obrađuju se pomoću mašina. Ovo važi ako proizvođači teže nižoj kvaliteti čaja. Međutim, ako je željeni proizvod čaj visokog kvaliteta, onda se obrada vrši ručno.
Listovi se tada u potpunosti oksidiraju, što određuje kvalitet čaja.
Dalje, kada se osuše oni nastavljaju proces fermentacije, što pruža karakterističan ukus i tamnu boju.
Na kraju, listovi su podijeljeni u grupe, prema veličini, i nakon toga spremni su za pakovanje.
Iako su listovi crnog čaja potpuno oksidirani, njihovi antioksidansi i dalje će pružati koristi vašem tijelu. Može se reći da će za vaše tijelo uraditi čuda.
Za šta je dobar crni čaj?
Zdravo srce
Kao kod zelenog čaja, glavna prednost crnog čaja je visok sadržaj flavonoida, koji štite vaše srce. Konzumiranje crnog čaja poboljšava protok krvi, čime se sprječava pojava fatalnih krvnih ugrušaka.
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem holesterola i šećera u krvi, što će vam pomoći u borbi protiv dijabetesa.
Još jedan važan faktor, kada je u pitanju vaše srce, jeste taj da crni čaj može za 50% da smanji rizik od bolesti koronarnih arterija.
Pomoć pri mršavljenju
Možda ste već ranije čuli o dijetama uz pomoć čajeva, crni čaj može da vam pomogne da izgubite težinu.
Antioksidansi u crnom čaju u kombinaciji sa kofeinom će ubrzati vaš metabolizam, pomažući vam da brže sagorite kalorije.
Dakle, možete da uživate u blagotvornim efektima crnog čaja, bez obzira da li koristite kesice čaja, list crnog čaja ili crni čaj u prahu.
To ne znači da treba da počnete da pijete crni čaj što je više moguće. Morate paziti jer kofein nije nešto što treba da bude zloupotrebljeno.
Zdravstveni stimulans
Tražite li zamjenu za kafu, a da se i dalje ujutro osjećate energično? Crni čaj, u poređenju sa drugim čajevima, ima najveći sadržaj kofeina, a zbog načina na koji se obrađuje, kao i zbog listova koji se biraju.
Pored svega toga crni čaj ima manje kofeina od kafe (za oko pola), koji će se dramatično umanjiti ako ga skuhate više puta.
Šta može kofein u crnom čaju da učini za vas? Može da pomogne vašoj memoriji, unapređenjem vaše spoznaje i osećajem budnosti.
Još jedna od prednosti crnog čaja je da će poboljšati vaše reflekse, poboljšati vašu mišićnu sposobnost, dok stimuliše vaše srce i respiratorni sistem.
Ako studirate ili radite do kasno, a koncentracija i memorija treba da vam budu na vrhuncu i treba da se osjećate dobro i zdravo, crni čaj je dobra alternativa za kafu.
Prevencija raka
Kao i zeleni čaj, ovaj jak i ukusan čaj takođe može pomoći u borbi protiv raka.
Prisustvo flavonoida u crnom čaju zaustavlja rast raka smanjenjem uticaja slobodnih radikala, koji su odgovorni za pojavu raka i reumatoidnog artritisa.
Nedavno otkriće je potvrdilo da TF-2, jedinjenje u crnom čaju, ubija kolorektalne ćelije raka i ograničava COX-2, koji uzrokuje upale. Dakle, nastavite da ga pijete i uživajte u blagodetima crnog čaja koji blokira rak i štiti vaše tielo.
Borba protiv virusa
Koristi crnog čaja takođe se odnose i na vašu kožu i usta. Poput zelenog čaja, crni čaj može da neutrališe bakterije i da spriječi pojavu virusa, koji izazivaju nekoliko bolesti, kao što su dijareja, upala bešike, kožne infekcije, herpes, dentalni plak, karijes ili loš zadah.
Dakle, ako želite opet da se smijete, bez brige o ovim užasnim virusima, crni čaj će biti od ogromne koristi. Razmislite o tome kao o zamjeni za kafu kada jedete u restoranu. Gledajte na to kao na priliku da degustirate čaj.
Pomaže disajnom sistemu
Ako patite od astme ili drugih respiratornih problema, konzumiranje crnog čaja će biti dobar izbor za vas. Zbog kofeina koji sadrži, crni čaj poboljšava protok vazduha u pluća.
Druge važne zdravstvene prednosti crnog čaja su:
- Ublažava želudačne i crijevne probleme.
- Poboljšava gustinu kostiju kod starijih žena.
- Pomaže u borbi protiv Parkinsonove bolesti.
- Daje prirodan sjaj kosi čineći je pritom mekšom. Pored toga utiče na smanjenje opadanja kose, a pripadnice ljepšeg pola mogu ga koristiti i ukoliko žele da potamne svoju kosu.
- Uklanja podočnjake. Možete stavljati obloge od crnog čaja na podočnjake i držati ih 15-20 minuta za njihovo postepeno uklanjanje.
- Suzbija neprijatan miris nogu. Ukoliko vam neprijatno mirišu stopala, možete napraviti kupku od crnog čaja, potopiti ih u lavor i držati tako oko 15 minuta.
Postoji određeni broj zdravstvenih prednosti crnog čaja koji će zaštititi vas i vaše voljene od mogućih bolesti. Međutim, postoje i neki neželjeni efekti crnog čaja za koje bi isto trebalo znati.
Neželjeni efekti crnog čaja
Nema mnogo studija u vezi sa sporednim efektima crnog čaja, osim onih usmjerenih na efekte kofeina. Kofein ima moćne i pozitivne efekte na vaše zdravlje, ali samo kada se uzima u umjerenim količinama. Međutim, ako pretjerate, posljedice su brojne.
Višak kofeina
Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, pa ako ste preosjetljivi na kofein ili uzimate velike količine, može doći do nesanice, osipa na koži, anksioznosti, glavobolje, razdražljivosti, zamagljenog vida, vrtoglavice i može se pogoršati inkontinencija (jer deluje kao diuretik).
Također, može pogoršati simptome čira, povećavajući proizvodnju želudačne kiseline.
Crni čaj u trudnoći i tokom dojenja
Trudnice i dojilje moraju biti posebno oprezne kada piju čaj. Trebalo bi da smanje unos kofeina, jer kofein se vezuje za spontane pobačaje, intrauterini zastoj rasta, malu težinu novorođenčeta i urođene defekte.
Kada dojite, djeca mogu da pate od nesanice, drhtanja i lupanja srca. Zato vam savjetujemo da ograničite crni čaj na jednu ili dvije šolje dnevno, u zavisnosti od onoga što vam vaš ljekar preporuči.
Korištenje lijekova i crnog čaja zajedno
Ako koristite lijekove trebalo bi da budete svjesni da zbog sadržaja kofeina, može doći do negativnih efekata zbog pijenjs crnog čaj. Obavezno konsultujte vašeg ljekara ako je ovo slučaj i sa vama.
Sada kada ste vidjeli koristi od crnog čaja, želimo da vam pokažemo kako da napravite ovaj čuveni čaj, kako biste iz njega izvukli ono najbolje. Sigurni smo da želite da oslobodite njegove moćne antioksidanse i da uživate u njegovom istančanom okusu.
Priprema najboljeg crnog čaja
Važno je da vaš čaj ispravno pripremite, ako želite da izvučete najviše koristi. Prvo provjerite da li koristite kvalitetnu vodu. Izbegavajte vodu iz česme, jer može da promeni ukus vašeg pića. Ako vam je samo voda sa česme na raspolaganju, uzmite gutljaj prvo da vidite da li vam se sviđa ukus. Ako vam se ta voda ne sviđa, ni čaj napravljen od takve vode neće biti puno bolji.
Temperatura vode je takođe veoma važna. Spremanje crnog čaja zahteva višu temperaturu, u odnosu na zeleni i beli čaj. Dovedite vodu do ključanja, oko 91-95 stepeni i prelijte je preko listova čaja.
Nakon toga neka odstoji 3 do 5 minuta i promješajte ga. Dozvolite vašim listovima da se isprave i mješajte u čajniku. Važno je da imaju dovoljno prostora. Uživajte u ovoj igri i udišite zavodljivu aromu čaja dok se listovi ne skuvaju do savršenstva.
Evo nekoliko važnih savjeta
Zagrijte vaš čajnik da bi održao ukus crnog čaja i izbjegavajte da čaj previše natapate jer može postati gorak.
Crni čajevi idu dobro sa nekim dodacima, pa ako želite da isprobate nove ukuse, možete dodati limun ili mlijeko. Međutim, imajte na umu da ovo treba da uradite samo poslije pripreme čaja, jer može da pokvari ukus čaja i zapamtite da mlijeko umanjuje koristi od crnog čaja.
Crni čaj sa djumbirom
Ukoliko crnom čaju dodate malo djumbira na taj način ćete pospješiti svoj organizam da radi brže a ujedno će vas ukoliko ga pijete u hladnim zimskim danima ugrijati i napuniti energijom. Pored djumbira, crni čaj se jako dobro kombinuje i sa cimetom.
Crni čaj sa mlijekom
Evo jednog važnog savjeta: Ako dodate mlijeko u vaš čaj, to će umanjiti njegove vaskularne zaštitne efekte, pa uzmite gutljaj vašeg crnog čaja i uživajte u njegovoj čistoti i snazi bez ikakvih dodataka.
Ako ste uvijek pili vaš čaj sa mlijekom i ne želite to da promijenite, evo trika koji djeluje ako želite da smanjite količinu šećera koju stavljate u vašu šolju čaja.
Počnite sa sipanjem malo manje mlijeka u svaku sljedeću šolju i vremenom ćete se navići na ukus čistog čaja.
Izvor: najboljicajevi