Supermodel Cindy Crawford (56) već godinama praktikuje mini dijetu kada želi izgubiti višak kilograma.
Uz mini dijetu nema gladovanja i podrazumijeva 5-6 obroka (ručak i večera plus dva međuobroka koja ne smijete propustiti) Svi obroci su u malim porcijama inače se metabolizam usporava i tijelo počinje skladištiti masnoće. Cijela prehrana mora biti uravnotežena: 30% proteina, 40% ugljikohidrata i 30% masti.
Doručak: pečena jaja, komad tvrdog sira (30 g) i komad raženog hljeba.
Međuobrok: zelena jabuka, grožđe ili voćna salata (150 grama).
Ručak: riba ili piletina (150 grama) sa smrznutim povrćem, komadić raženog hljeba.
Međuobrok: narandža ili 30 grama sira.
Večera: kuhana govedina (150 grama), salata od povrća (100 grama) sa kašikom maslinovog ulja, četvrtina šoljice kuhanog graha.
Prije spavanja: čaša jogurta ili nemasnog kefira.
Ako pretjera sa hranom, Cindy počne trenirati i dvije sedmice primjenjivati dijetu, čim izgubi i do 5 kg sedmično.
Keto dijeta
Znate li šta je tibetanska dijeta?
Glavno jelo ove dijete je niskokalorična supa od bijelog kupusa koja se priprema na vodi uz dodatak mrkve, paradajza, paprike, celera, mahuna, zelenog luka i peršuna. Peršun normalizuje probavu i dobar je diuretik. Supa ne smije sadržavati krumpir i drugo povrće koje je bogato ugljikohidratima. Ovo jelo može se i treba jesti 5 puta dnevno.
Uz supu možete dodati i svježe voće i povrće, mlijeko (jednom sedmično ne više od 250 ml), jogurt (jednom sedmično, ne više od 150 ml), smeđu rižu. Također možete jesti meso (piletina ili puretina ne više od 150 grama) ili ribu (200 g), kuhanu na pari.
Pijte čistu vodu bez ograničenja. Dopušteni su i zeleni čaj i crna svježe kuhana kafa bez šećera i mlijeka (maksimalno dvije šoljice dnevno). Tokom dijete zabranjena je konzervirana hrana, hljeb i proizvodi od brašna, čokolada, slatkiši, gazirana i alkoholna pića.
Ponedjeljak: supa, svježe povrće (neograničeno) i dijetalni jogurt.
Utorak: supa, svježe voće (bez ograničenja) i jogurt bez masti.
Srijeda: supa, svježe povrće i voće (bez ograničenja).
Četvrtak: supa i kuhana piletina.
Petak: jsupa, kuhana govedina ili teletina.
Subota: supa, svježe povrće (bez ograničenja) i nemasni jogurt.
Nedjelja: supa, svježe povrće i voće (bez ograničenja).