Čokoladni soufflé poznati je francuski desert od tamne čokolade i pjenaste teksture. Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda od vanilije ili u smjesu dodati ekstrakt narandže.
Sastojci
15 g putera, 1 kašika glatkog brašna, 130 g hladnog mlijeka, 100 g nasjeckane tamne čokolade, prstohvat soli, 1 kašikica ekstrakta vanilije, 1 žumance, 2 bjelanca, 3 kašike šećera, kakao za dekoraciju, puter (za namastiti posudice), 2 kašike šećera (za posudice).
Recept za Pavlovu tortu
Recept za Srneća leđa
Recept za Crème Brûlée
Priprema
Posudice za soufflé dobro namastite puterom, pospite s malo šećera pazeći da dno i bočne strane budu u potpunosti prekrivene, a rernu zagrijte na 200 stepeni.
U manjem loncu rastopite puter, na srednje jakoj vatri, dodajte brašno i pjenjačom miješajte otprilike minut. Dodajte i mlijeko i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne i ne postane glatka pa sklonite s vatre.
Prelijte preko nasjeckane čokolade, dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Ostavite da se kratko ohladi pa, u još toplu smjesu, umiješajte žumance.
U posebnoj posudi, na srednje jakoj brzini uz postepeno dodavanje šećera, miksajte bjelance dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Lagano, špatulom, umiješajte 1/3 snijega od bjelanaca u rastopljenu čokoladu. Dodajte ostatak i miješajte kratko samo da se sastojci povežu. Dobivenu smjesu kašikom stavljajte u pripremljene posudice, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Palcem ili papirnatim ručnikom lagano prođite unutarnji rub posude kako bi napravili otprilike 2 cm razmaka između vrha posude i čokoladne smjese. To će pomoći da se souffle uspravno digne.
Posude prebacite na lim za pečenje i pecite 12 do 15 minuta. Izvadite iz rerne, posipajte kakao prahom i odmah poslužite.