Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je najčešći faktor rizika za koronarno oboljenje srca i infarkt. Povišenom krvnom pritisku doprinose brojni faktori, uključujući stres, slanu prehranu, pušenje, nedostatak vježbe, debljina i životna dob. Posljedice hipertenzije su niz ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog i moždanog udara, zatajenja srca, bolesti bubrega, gubitka vida i metaboličkog sindroma.
Pritisak se izražava s dva broja koji označavaju milimetre stupca žive (mm/Hg). Gornji broj predstavlja sistolički, a donji dijastolički pritisak. Hipertenzija je definirana kao sistolički krvni pritisak od 140 mmHg ili viši i/ili dijastolički od 90 mmHg ili viši. Normalan je pritisak onaj koji je većinu vremena malo ispod 120/80 mmHg. Pritisak između 120/80 i 140/90 naziva se pred-hipertenzijom, a onaj iznad 140/90 smatra se visokim.
Kako biste posljedice hipertenzije zaustavili na vrijeme, uz promjenu načina života i prehrane, pomoći vam mogu i prirodne tvari.
Za snižavanje pritiska koriste se i bosiljak, cimet, kardamom, laneno sjeme, češnjak, đumbir, mačja kandža i glog. Biljni proizvodi nisu zamjena za terapiju koju vam je propisao doktor, pa se sa nim i apotekarom posavjetujte o njihovoj upotrebi.
Ozdravite uz čaj od valerijane
Trudnice – jedite čokoladu!
Flavonoidi: grožđe, kakao i čokolada
Flavonoidi predstavljaju veliku skupinu polifenolnih spojeva koji su prisutni u većini biljaka.Za regulaciju krvnog pritiska su važni flavanoli poput epikatehina i katehina, te njihovi oligomeri.
Istraživanje koje analizira djelovanje crvenog vina i ekstrakta sjemenki grožđa kod zdravih osoba nije zabilježilo značajna sniženja krvnog pritiska, pa je zaključeno da bi se antihipertenzivni učinak mogao samo postići kod osoba s (pred)hipertenzijom, te da nema djelovanje na osobe s normalnim krvnim pritiskom.
Flavonoidi kakaa u čokoladi se od davnina upotrebljavaju kao medicinsko sredstvo, ali iako pokazuju povoljno djelovanje na sniženje pritiska, neki proizvodi na bazi kakaa kao što je čokolada mogu nositi puno kalorija i zasićenih masnih kiselina.
Omega-3
Omega-3 masne kiseline i dokosaheksaenska kiselina (DHA) smanjuju krvni pritisak. Ranije omega-3 masne kiseline nisu bile službeno preporučene za sniženje krvnog pritiska jer su potrebne relativno visoke doze.
Crni kim
Konzumacija standardiziranog ulja crnog kima (Nigella sativa) može značajno smanjiti krvni pritisak. Sjeme i ulje crnog kima intenzivno se koriste za liječenje niza zdravstvenih stanja, uključujući i neke imunosne i upalne poremećaje u tradicionalnoj medicini u mnogim zemljama Bliskog Istoka i Azije.