Granola (Musli) je mnogima jedno od omiljenih jela za doručak, a velika prednost domaće granole je to što je možete ispeći u većim količinama, spakovati u tegle i čuvati i do 3 sedmice. Hrskava je, ukusna i neuporedivo zdravija od kupovnih varijanti, punih aditiva i šećera.
U nastavku je recept, a poslužite je u kombinaciji s grčkim jogurtom, sezonskim voćem i kašikom putera od kikirikija!
Jogurt je super namirnica
Zašto goji bobice zovu superhranom?
Sastojci
140g ovsenih pahuljica
40g kokosovog čipsa
50g badema
50g oraha/pekan oraha
¼ kašikice soli
80ml agavinog sirupa
1 kašika ekstrakta vanile
45ml kokosovog ulja
Po želji: sušeno voće, orašasti plodovi
Kako očistiti voće i povrće od pesticida?
Kako prepoznati pravi med?
Bazni sastojak granole su pahuljice koje mogu biti zobene, ražene, pirove, pšenične. Također se možete igrati i s dodacima, kao što su sjemenke (chia, sjemenke suncokreta ili lana), orašidi (lješnjaci, bademi, indijski oraščići, orasi, brazilski oraščići, kikiriki), suho voće (brusnice, marelice, grožđice, smokve, datule), začini (cimet, muškatni oraščić, đumbir).
Savjet za čuvanje suhih kolača
Zašto bi svaka kuća trebala imati datule?

Priprema
Rernu zagrijte na 160°C. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: ovsene pahuljice, kokosov čips, so i usitnjene bademe i orahe (ne moraju biti jako sitno isjeckani).
U posudi na laganoj vatri pomiješajte kokosovo ulje, agavin sirup i ekstrakt vanile, neka se to krčka jedno 2-3 minuta.
Mokre sastojke prelijte preko suhih i dobro promiješajte. Potrebno je da dobijete gustu, ali vlažnu smjesu.
Postavite papir za pečenje na pleh i prebacite smjesu na pleh pa je ravnomjerno rasporedite i stavite u rernu na 10 minuta. Okrenite pleh, smanjite temperaturu na 120°C i pecite još 10 minuta. Kada vidite da poprima zlatno-smeđu boju, znači da je gotova.
Kada je granola pečena, pustite je da se potpuno ohladi, zatim je izlomite na komade i stavite u teglu.
