Osim što sadrži veliki broj praznih kalorija, šećer je najčešći krivac za višak kilograma, dijabetes i još mnogo drugih teških bolesti.
Rafinirani i kristalizirani šećer već dugo mijenja prirodne izvore šećera, poput meda ili suhog voća, koji pored šećera sadrže minerale, vitamine, enzime, organske kiseline, proteine, vodu…
Iako je danas upotreba bijelog šećera, koji se dobiva iz šećerne trske ili šećerne repe, toliko velika da je preko 90% ljudi razvilo ovisnost o šećeru u nekom obliku, u drevnim civilizacijama šećer se koristio u toliko malim količinama da Grci, koji su imali riječ za skoro sve, nisu imali riječ za šećer!
Mnogi smeđi šećer smatraju integralnom i prirodnom namirnicom, dok on boju duguje površinskom sloju melase. Ta se smeđa boja lako ispere vodom, a sastoji se od kalcijeva sulfita, sumporovih soli, natrijevog hidrosulfita, fosforne kiseline, natrijevog karbonata, itd.
Melasa je gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sirup koji sadrži oko 50 posto šećera, ali i hranjive tvari, esencijalne aminokiseline, željezo, kalcij, kalij, fosfor i magnezij pa se uspoređuje s medom.
Ipak, postoje procesi obrade kojima se mogu zadržati kvalitetni sastojci šećera. Sok šećerne trske može se kuhanjem koncentrisati bez da fermentira, te se tako dobije pravi integralni šećer. Ovaj proces su uveli Jezuiti, a koristi se i na jugu Brazila. Sada ponovo počinju cvjetati mali proizvođači šećera koji ga ručno rade tradicionalnim postupkom čuvajući tako sve njegove vrijedne sastojke.
Med
Med sadrži kalcij koji jača zube i kosti, željezo koje sprečavajući malokrvnost, esencijalne masne kiseline sa dezinfekcijskim svojstvima, mravlju kiselinu koja je antiseptička, vitamine, te fosfor koji tonificira živčani sustav.
Nastaje miješanjem čistog nektara ili prirodne šećerne otopine biljaka sa sokovima iz pčelinjih žlijezda, pa je stoga dobro poznat kao lijek u primjeni liječenja širokog spektra tegoba.
Sastoji se od fruktoznih i glukoznih šećera, koji su lakše probavljivi od saharoze iz šećerne repe ili trske pa je bogat izvor energije i lako probavljiva visokokalorična hrana. Ujedno je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru.
Suho voće i orašasti plodovi
Izvrstan izvor prirodnog šećera je i suho voće koje je puno enzima i vitamina, te fruktoze i minerala. Suho voće (grožđice, marelice, suhe šljive, datule), ali i sjemenke (kikiriki, bademi, indijski oraščić, pistaći), mogu poslužiti umjesto industrijskih slatkiša kao izvrsne grickalice.
Grožđice
Grožđice su najbogatije ugljikohidratima, tako da kroz njih možemo dobiti znatnu količinu energije. Bogate su mnogim hranjivim tvarima i veoma zdrave, sadrži zaštitne tvari poput resveratrola, dok crno grožđe sadrži i isoflavone.
Samo određene sorte grožđa se suše čime se dobivaju grožđice, koje su još koncentriranije u svom bogatstvu različitih hranjivih sastojaka.
Stevia
Stevia je najpopularniji niskokalorični prirodni zaslađivač koji se dobije iz istoimene biljke. Ekstrakt biljke stevia rebaudiana je 300 puta slađi od šećera. Stevia smanjuje krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom i snižava nivo šećera u krvi zbog niskog nivoa ugljikohidrata.
Ova biljka također uništava karijes, vraća boju kosi i još mnogo toga. Koristi se svježa biljka, osušeno lišće ili kao prah.
Sladić
Sladić (Glycyrrhiza glabra) je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka čiji se korijen koristi za zaslađivanje i liječenje.
Ova biljka je 50 puta slađa od šećera te regulira nadbubrežne žlijezde i djeluje antidepresivno te zaustavlja karijes.
Kako naš organizam ne treba saharozu ni u najmanjim količinama, te reagira ustvari loše na saharozu iz bijelog šećera, želju za slatkim možemo zadovoljiti na brojne druge načine istražujući nove okuse i njegujući naše zdravlje.
Jaggery
Jaggery se proizvodi prokuhavanjem soka šećerne trske ili palme datule. Ovaj oblik sirovog šećera ima široku upotrebu u ajurvedi. Može se naći u blokovima ili grudvama koje se mogu dodati jelu, čaju ili slatkišima umjesto šećera.
Kuhan na 200 stepeni nad otvorenim ognjištem, ovaj nektar polako isparava u nešto slično karamel pasti, bez odvajanja melase i kristala.
Jaggery se nakon iskuhavanja zahvata kokos ljuskama i stavlja u kalup da se hladi. Ima vrlo karakterističan slatki miris i okus. Najpopularniji u Indiji, dolazi u nekoliko oblika a najpopularniji su oni mekani, boje meda i masne teksture.