Turšija je ukiseljeno povrće uz dodatak aromatičnog bilja ili bilja koje potiče fermentaciju. Za kiselost se najčešće koriste paprike (kiseli krastavci), krastavci, zeleni paradajz, mrkva, karifol.
Torši je ukiseljeno povrće mnogih bliskoistočnih i balkanskih kuhinja, uobičajen u arapskoj, turskoj, avganistanskoj, jermenskoj i iranskoj kuhinji.
Sastojci
2 kg zelenih paprika, 2 kg zelenog paradajza, 2 kg krastavčića, 2 kg karfiola, 1 kg mrkve, po želji crni luk, kupus.
Recept za tacose s tunom
Recept za slane lokume
Tečnost za turšiju
1 l prokuhane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l 9 % alkoholnog sirćeta
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa
Kako pravilno zamrznuti hranu?
Za nedeljni ručak napravite brzu krem supu
Priprema
Povrće dobro oprati, mrkvu očistiti i izrezati na 4 dijela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli. Karfiol iskidati na cvjetiće, luk oguliti, a kupus očistiti od vanjskih listova i izrezati na četvrtinu.
Nakoh toga 1 l vode prokuhati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost staviti sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa hladnom nekuhanom vodom.
Povrće složiti u tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom mjestu sa propuhom.
Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i posebnog ukusa…. Sirćeta dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i stati kad smatrate da je vama dovoljno kiselo.
Posluživanje
Za neko povrće dodaje se malo esencije. U seoskim domaćinstvima krastavci se pripremaju u drvenim bačvama ili kačicama. Nakon 21 dana turšiju možete jesti.