Tiramisu je sočan kolač koji se jako brzo i jednostavno priprema, lagan je i ukusan. Ovo je verzija tiramisua s kremom bez jaja, te s dodatkom svježih jagoda koje odličnu pašu u ovom desertu!
Tiramisu je talijanski desert s okusom kafe. Napravljen je od keksa umočenih u kafu, naslaganih tučenom mješavinom jaja, šećera i mascarpone sira, aromatizovanih kakaom. Recept je prilagođen mnogim vrstama kolača i drugih slastica.
Recept za Semifredo
Brzi recept za cheesecake u čaši
Sastojci:
▪ 28 piškota (cca 250 g)
▪ cca 300 ml kafe
▪ 250 g mascarpone sira
▪ 200 ml slatkog vrhnja
▪ 1 kašikica arome vanilije
▪ 2 kašike šećera u prahu
▪ 250 g svježih jagoda
▪ kakao u prahu
Recept za mileram kocke
Brzi kolač od čokolade i kafe
Priprema:
Skuhajte crnu kafu i ostavite je sa strane da se ohladi. Jagode operite, osušite i narežite na kockice.
Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag, pa dodajte aromu vanilije, mascarpone sir i šećer u prahu (prosijte ga). Kremu još kratko izmiksajte, otprilike pola minute.
Piškote kratko namočite u ohlađenu kafu i slažite na dno manjeg kalupa.
Preko reda piškota namočenih u kafu premažite dio kreme, pa složite nasjeckane jagode. Zatim dodajte još malo kreme i zagladite.
Složite još jedan red piškota namočenih u kafu, a preko piškota namažite ostatak kreme. Kolačzagladite špatulom, a po želji možete napraviti i valove.
Tiramisu spremite u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi, a prije posluživanja ga pospite nezaslađenim kakaom u prahu.