Poznato je nekoliko stotina različitih sorti bundeva. Mnoge od njih se uzgajaju isključivo u dekorativne svrhe, dok postoje i one sorte koje su jestive, a još su pri tome i ukusne te vrlo korisne za zdravlje.
Muškatna tikva kako je kod nas zovu i bundeva šećerka ili puter tikva od koje smo mi pripremili našu krem supu izvanredne je kvalitete, okusa i specifičnog mirisa, zbog čega je vrlo tražena i cijenjena.
Meso tikve je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto. Vrlo je bogata vitaminima i mineralima (sadrži čak 3,5 puta više vitamina A od mrkve) i ima visoku hranjivu i zdravstvenu vrijednost.
Za 4-6 tanjira supe potrebno je:
- Jedna manja tikva
- Jedna veća mrkva ili 2-3 manje mrkvice
- Jedan srednje veličine crveni luk
- Jedan krompir srednje veličine
- Ulje
- So
- Biber
- Začini po želji: kopar, peršun, malo origana
- voda
PRIPREMA
Na ulju kratko propržimo isjeckani luk, te dodamo mrkvu i krompir isječen na manje komade. Luk pržimo dok ne omekša i dobije zlatkastu boju.
Kada se sve zajedno proprži dodamo isječene komadiće tikve i dodatno propržimo 1-2 minute.
Dodamo vode da prekrije tikvu (ne sipati previše vode jer će supa onda biti rijetka).
U pripremljene sastojke dodamo začine po želji, te sol i biber i pustimo da se kuha. Povremeno promiješati i paziti da ne voda ispari. Sve se zajedno kuha cca 15-20 minuta (povremeno provjeriti da li je tikva omekla i ostaviti da kuha sve dok tikva ne postane mekana i gotova za jelo).
Sklonimo sa peći, pustimo da se malo ohladi i pažljivo izblendamo štapnim mikserom kako bismo dobili kremastu smjesu.
Nakon toga blenderom izmiješamo kako bismo dobili kremastu smjesu.
Ukoliko volimo pikantniju supu dodamo po ukusu mljevenu ljutu papriku ili dodatno bibera po želji te vratimo da prokuha.
Servirati u tanjir sa malo vrhnja za kuhanje ili čajnom kašikom pavlake. Nećete pogriješiti jer će je voljeti i stariji a i oni naši najmlađi ukućani.
Savjet kuharice:
Kora naše tikve je bila jako tvrda pa preporučujemo da se oguli strugalicom za krompir. Nama je na ovaj način bilo puno lakše oguliti tikvu i pripremiti za sječenje.
Ukoliko je supa još dosta vruća i nemate vremena da čekate štapni mikser potopite duboko u posudu pa tek onda uključite kako vruća smjesa ne bi prskala sa strane.