Schwarzwaldska torta sa višnjama je krem kolač, koji se proširio od 1930-ih godina u Njemačkoj i postao s vremenom najpopularniji njemački kolač.
Ovo je jedan od onih klasika u slastičarstvu koji popularnost može zahvaliti finom okusu i jednostavnosti. U ovoj su slastici fino izbalansirani okusi slatkog i kiselog, čokolade i šlaga, te sočnih višanja.
Recept je kroz historiju doživio nekoliko varijacija. U osnovi, Švarcvaldica mora ima tamni biskvit, višnje i šlag, a sve ostalo su finese slastičara.
Biskvit
6 jaja, 180 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 70 g kakaa, 1 prašak za pecivo, 2-3 kašike mlijeka
Krema
Tegla višanja bez košpica, 80 g gustina, 120 g šećera, 600 ml soka od višanja
Dodatno
700 ml vrhnja za šlag, čokoladne strugotine za ukras, ušećerene višnje za ukras, 200 ml soka od višanja za natapanje biskvita, 3 kašikice višnjevače
Recept za bečku kraljicu – Sacher tortu
Recept za Panama tortu
Priprema
Za biskvit pripremiti kalup za pečenje 24 cm promjera. Odvojiti bjelance i žumance. Miksati žumance sa šećerom i vanilin šećerom. Nakon par minuta dodavati naizmjence brašno sa praškom za pecivo, kakao i mlijeko. Smjesu izliti u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Peći u rerni na 180*C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen! Biskvit prohladiti u kalupu, za zatim ga skinuti na rešetku i potpuno ohladiti.
Ohlađen biskvit pažljivo prerezati na tri jednaka dijela. Rasporediti na pladnjeve. Svaku koru poprskati sokom od višanja u koju se umiješa višnjevača.
Za voćnu kremu procijediti višnje i sok skupiti. Soku dodati toliko vode koliko je potrebno da se dobije 600 ml. Prebaciti višnje sa većim dijelom soka u posudu za kuhanje i uključiti da se polako zagrijava. U ostali sok umutiti šećer i gustin, pa kada višnje prokuhaju, ukuhati uz miješanje. Kuhani nadjev od višanja odmah nakon što se zgusne pažljivo rasporediti na pripremljene kore i pustiti da se sve skupa stisne i ohladi.
Za to vrijeme umiksati slatko vrhnje u čvrsti šlag. Manji dio šlaga ostaviti sa strane za ukrašavanje torte. Na pladanj za torte staviti prvo jednu koru sa višnjama, premazati šlagom, poklopiti drugom korom pa nastaviti do kraja. Kada se torta složi, ukrasiti je ostatkom šlaga, čokoladnim strugotinama i ušećerenim višnjama. Sve dobro rashladiti i poslužiti.