Bulgur se koristi kao riža i tjestenina. Durum pšenica se dobija od zrna pšenice koja se oguli, opere i nakon toga posebnim kamenom lomi u mlinu.
Najbliži po hranjivosti je tvrdoj pšenici i tjestenini kuskus a sadrži mnoge minerale i vitamine: kalij, kalcij, fosfor, željezo, vitamin B1 i B2, folnu kiselinu.
Bulgur sadrži u sebi vitamina B1 više nego riža i tjestenina a iznimno je bogat i kalijem i folnom kiselinom što je jako važno za zdravlje srca, mentalni razvoj bebe i trudnica.
Jedan tanji zadovoljava mjeru od 15% kalija, koliko nam je potrebno u jednom danu.
Npr. Bulgur sadrži vlakna na 100 grama nekuhanog proizvoda (lif) (g/100g) 8.16, dok riža sadrži 3,00, tjestenina 5,25 a zrno pšenice tek 1,8 (g/100g).
Vlaknasta hrana reguliše crijevnu floru, a bulgur u kombinaciji sa vodom stvara osjećaj sitosti.
Iako je hranjih sadrži malo masnoća i kalorija, te nikako holesterola.
Ako živite brzim životnim tempom bulgur je žitarica za Vas. Jedinstven način obrade pšenice kojom se dobija bulgur čini ga jednostavnim za pripremu slanih pa i slatkih jela, a zdravstvene prednosti su brojne.