Spremno za 20 minuta
ČORBA OD CRVENE LEĆE
Recept je za pripremu čorbe za 6-8 osoba.
Potrebni sastojci
- Crvena leća 2 čaše
- Voda 5 čaša
- Luk 2 glavice
- Ulje 1 dcl ulja
- Paradjaz pire 1 kašika
- Vegeta 2 čajne kašike
- Crvena ljuta paprika/ po želji, 1-2 čajne kašičice
- Peršun ili Nana po želji
PRIPREMA
Na ulju propržimo isjeckani luk. Dodamo prethodno opranu leću, paradjaz pire i vegetu u posudu u kojoj smo pržili luk (čorba će biti ukusna i ukoliko trenutno nemate paradajz pire).Dodamo ključalu vodu kako bi čorba brže provrila i kuhamo 10 minuta.
Nakon toga blenderom izmiješamo kako bismo dobili kremastu smjesu.
Dodamo po ukusu nanu i ljutu papriku te vratimo da opet kuha cca 5 minuta. Servirati s limunom sa strane za one koji žele okus čorbe od leće ublažiti.
Savjet kuharice:
Leću možete kupiti na bolje opremljenim pijacama ili u marketima. Crvena leća se brzo kuha i nije joj potrebno prethodno namakanje. Ukus će biti još bolji ukoliko uz luk propržite i jednu sirovu papriku.