Stara izreka kaže da jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće, a od ove voćke koje su pijace na jesen prepune, možete napraviti i ukusan pekmez.
Sastojci:
4 kg očišćenih,oguljenih i izrezanih zrelih jabuka
6 šolja smeđeg šećera (ako koristite slatke jabuke, šećer vam nije potreban)
6 velikih kašika cimeta
4 kesice vanilin šećera
Priprema:
Jabuke koje ste prethodno očistili od sjemenki, ogulili i izrezali na četvrtine stavite u šerpu i preko njih stavite šećer, vanilu i cimet.
Poklopite i kuhajte na najjačoj temperaturi što duže, dok ne omekšaju.
Skuhane jabuke sameljite štapnim mikserom i nastavite kuhati još neko vrijeme.
Teglice u kojima ćete držati pekmez dobro operite i osušite i sa poklopcima ih stavite na tepsiju, u rernu zagrijanu na 110 stepeni.
Neka se u rerni zagriju pola sata, pa sipajte vruć pekmez u vruće teglice.
Dobro zatvorite teglice, okrenite ih naopako sa poklopcem prema dole i stavite ih isključenu rernu da se ohlade.