Tartar umak je omiljeni sos koji ide uz pržena i pohovana jela, ribu ili lignje.
Tartar umak potječe iz Francuske, a datira još iz 19. stoljeća. Osnova su mu majoneza ili aioli umak (pripremom i izgledom nalik na majonezu) uz dodatak grubo sjeckanih kiselih krastavaca. Danas postoje razne verzije pa tartar možete naći bez majoneze, s jogurtom i slično.
U nastavku saznajte kako napraviti fini tartar umak.
Sastojci tartar umaka
Osnovni tartar umak bazira se na domaćoj majonezi ili aioli umaku te kiselim krastavcima i začinima.
U 100 grama kupovnog tartar umaka nalazi se: 211 kalorija, 17 grama masti, 7 mg kolesterola, 667 mg natrija, 68 mg kalija, 4.3 grama šećera, 13 grama ugljikohidrata, 26 mg kalcija, vitamini A, D i C i 1 gram bjelančevina.
Kao što se vidi iz gornjeg popisa, 100 grama tartar umaka sadrži zamjetnu količinu kolesterola, natrija i masti. Stoga tartar umak u svojoj kuhinji možete pripremiti bez majoneze kako bi bio zdraviji.
Kako napraviti tartar umak?
Za osnovu tartar umaka potrebni su sljedeći sastojci: jaja, ulje, sirće, so, biber, češnjak, kiseli krastavci.
Ostale začine možete dodavati po želji, a mnogi kuhari u tartar umak stavljaju još: senf, vlasac, limunov sok, crveni luk, kapare.
10 trikova kuhara za savršen paradajz sos
Tartar umak za ribu
Tartar umak nije teško pripremiti, posebno ako kupite već gotovu majonezu. Priprema sosa je brza i jednostavna. Trebat će Vam tek par sastojaka, od kojih većinu već posjedujete u kuhinji. Priprema se većinom sastoji od sjeckanja češnjaka i krastavaca.
Domaći tartar umak podrazumijeva pripremu recepta od početka do kraja. Pripremite ga na bazi domaće majoneze.
Sastojci tartar umaka su:
8 jaja, 50 ml vinskog ili jabučnog sirćeta, 3 kisela krastavca, 2 čena češnjaka, 8 dl ulja, kašikica soli, prstohvat bibera,
malo soka od limuna, vlasac ili peršun po želji.
Fini domaći tartar sos pripremite uz pomoć ovog recepta:
Krastavce narežite na tanke trakice. Češnjak oljuštite i isjeckajte skroz sitno. Jaja skuhajte tvrdo te odvojite žumance i ostavite ih da se ohlade. Ohlađenim žumancima dodajte sirće, so i biber te ih polako miksajte. Dok miksate žumance, polagano usipajte ulje i sok od limuna. Kad je smjesa gotova, ubacite češnjak i kisele krastavce.
U tartar sos možete staviti peršun ili vlasac za dodatan okus i miris. Umak pohranite u frižider te ga poslužite hladnog kad se svi okusi prožmu.
Domaći tartar sos s kaparima i senfom
Tartar umak danas dolazi u mnoštvu verzija i oblika. U ovom receptu se nalaze senf i kapari. Takav tartar sos će imati malo jači i oštriji okus koji mu daje posebnu notu.
Potrebni sastojci su:
3 – 4 kisela krastavca, 2 režnja češnjaka, 200 ml majoneze, kašikica soka od limuna, kašikica soli, prstohvat bibera,1 kašika kapara, 1 kašika senfa.
Krastavce narežite na trakice, a češnjak očistite i sitno naribajte. U veću posudu stavite majonezu te još dodajte sok od limuna, začine i senf. Zatim u posudu stavite kisele krastavce, češnjak i kapare. Smjesu dobro promiješajte da bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
Tartar umak pohranite u hladnjaku i poslužite kad se ohladi. Naravno, po želji možete dodati svježi nasjeckani peršin ili vlasac.
Tartar umak s jogurtom
Fini tartar umak se može pripremiti i s jogurtom. Jogurt će mu dati finiju i kremastiju teksturu, a možete mu dodati lakše začine kako bi se zadržao okus jogurta.
Takav sos je lagan i osvježavajući, a sastojci su:
pola čaše čvrstog jogurta, 3 – 4 kisela krastavca, 200 ml majoneze, malo limunovog soka, kašikica soli, prstohvat bibera,
2 režnja češnjaka, dodatni začini po želji: vlasac, peršin, kopar…
Tartar sos pripremljen s jogurtom odlično odgovara prženim i pohanim jelima jer umanjuje osjećaj masti.
Tartar umak bez majoneze
Zdravi tartar umak u pravilu ne bi trebao sadržavati puno jaja, odnosno majonezu. U žumancima se nalazi veća količina životinjskog holesterola pa možete napraviti “lažni” tartar bez jaja.
Još uvijek ćete imati isti doživljaj jela uz pripremljeni tartar sos, a takva verzija će biti bolja za vaše krvne žile i srce.
Sastojci potrebni za zdravi tartar su:
1 čaša čvrstog jogurta, 3 -4 kisela krastavca, 2 režnja češnjaka, malo soka od limuna, kašikica soli, prstohvat bibera, 1 kašika senfa, 1 kašika kapara, začini poput peršuna, vlasca, kopra, piše Krenizdravo.hr…