OGLAS - REKLAMA

Začeće

trudnoca-zacece-djecak

Vijest da ste zatrudnjeli možda će kod vas i partnera izazvati malu nesigurnost. Saznanje da nosite dijete je uzbudljiv trenutak. Naravno, to se događa hiljadama ljudi, ali vama će se činiti da se to jedino vama dogodilo.

Neke žene slute da su trudne, ali večina to shvati nakon otprilike dvije sedmice nakon začeća. Najvažniji znak da ste trudni je izostanak mjesečnice, mada je moguće da krvarite i kada ste trudni – vjerovatno oskudnije nego inače. Ako je test za trudnoću pozitivan posjetite ljekara.
Većina žena test obavi kod kuće sa testom nabavljenim u apoteci. Trebate znati da test možete napraviti i kod ljekara. Osnovni test za trudnoću provjerava prisutnost hormona humani korionski gonadotropin (hGC) u urinu. Ako slijedite uputstvo, test koji ste kupili u apoteci veoma je pouzdan. Samo slijedite uputstvo koje dođu u pakovanju.
Mogu se javiti i drugi pokazatelji. Neke žene u ranoj trudnoći se ne osječaju drugačije, dok neke imaju neke od sljedečih simptoma:

  • Potreba za češćim mokrenjem
  • Jači osjećaj umora navečer
  • Čudan okus u ustima – neke ga opisuju kao metalan
  • Mučnina
  • Osjetljivije i tamnije bradavice nego inače

Oplodnja se događa kada se spermij susretne sa jajnom čelijom, najčešće u jajovodu, te prodre u jajnu čeliju. Tijelo spermija odvaja se od repa. Potom glava spermija ulazi u jezgru, svako od njih sadrži pola od broja hromosoma ljudske čelije. 23 hromosoma iz spermija i 23 hromosoma iz jajne čelije se spoje u 46 hromosoma jedne ljudske čelije. Ova čelija sada sadrži sve potrebne informacije za razvoj fetusa u dijete, a zatim i u odraslu osobu.

Po tačno pola materijala za stvaranje novog ljudskog bića daju oba partnera – geni se poslože na jedinstven način. Razlika između gena muškarca i žene vezana je za određivanje pola djeteta. Svaka jajna čelija žene ima X hromosom, genetski kod žene je XX. Spermij ima dva moguća tipa X-spermij – nastaje djevojčica, Y-spermij – nastaje dječak. Dakle, da li ćemo dobiti dječaka ili djevojčicu određeno je već pri oplodnji, prije nego što shvatite da ste trudni.

Blizanačka trudnoća događa se kada se oplođena jajna čelija podijeli na dvije u ranoj fazi. Ovako nastaju jednojajčani blizanci istog pola. Također, blizanačka trudnoća može se desiti oplodnjom dvije jajne čelije sa odvojenim spermijima. Ovako nastaju dvojajčani blizanci, koji mogu biti istog ili različitog pola.

Prosječna trudnoća, mjerena od začeća traje 266 dana. Obzirom da je teško utvrditi kada se začeće dogodilo, termin se računa od prvog dana vašeg zadnjeg menstrualnog ciklusa. Što znači da će očekivani termin porođaja biti 280 dana od početka zadnjeg ciklusa, kako će izračunati i vaš ginekolog. To je samo okvirni datum i vrlo malo djece dođe na svijet baš tog dana. Sve između 38 i 42 sedmice, ljekari smatraju za normalnu dužinu trudnoće.

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

Tehnika za lakše uspavljivanje beba

16/09/2016 . Objava: mamaba

Teorija po kojoj je lakše uspavati bebe, sada je i dopunjena. Kako smiriti bebu koja plače? Poslušajte provjerene savjete! Bebe se rađaju manje razvijene od drugih sisara, pa se prva tri mjeseca života nazivaju “četvrto...

POGLEDAJ JOŠ

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

16/09/2016 . Objava: mamaba

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS